Fontos megismernünk, mennyi munka van a mezőgazdasági termékek mögött és erre jó lehetőséget biztosít majd az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásár (OMÉK) - mondta Áder János volt köztársasági elnök a Kék bolygó című, a YouTube videómegosztó portálon és már a TikTokon is megjelenő podcastjának hétfőn közzétett legújabb adásában.
Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Ondré Péterrel, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője vel beszélgetett arról, hogy szeptember 18-21. között rendezi meg az AMC az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK).
Ondré Péter kifejtette: az OMÉK segít abban, hogy a nagyközönség is megértse az ágazat fontosságát.
Úgy vélte, fontos, hogy közelebb hozzák a hazai gazdálkodókat és a fogyasztókat, és erre is lehetőséget ad az OMÉK.
Szólt arról is: a fenntarthatósággal kapcsolatban általában azt vizsgáljuk, a mezőgazdaság hogyan járul hozzá a környezeti célok eléréséhez és a klímaváltozás milyen visszahatással van a mezőgazdaságra. De a fenntarthatóság arról is szól, hogy maga a termelés fenntartható legyen és ár-érték arányban egy elérhető terméket tudjunk a boltok polcaira tenni. Ehhez arra van szükség, hogy a fogyasztók megértsék az ágazat működését, másrészt, hogy kialakuljon bennük egy "patrióta kötődés a hazai gazdálkodókhoz", ebben pedig az OMÉK-on kialakuló személyes kapcsolatok is közrejátszhatnak.
A beszélgetésben szóba került az is, hogyan lehet vonzóvá tenni a növénytermesztést, állattenyésztést a fiatalok számára. Ondré Péter szerint az OMÉK erre is jó lehetőséget jelent, már a legfiatalabb legifjabb generációnak meg tudják mutatni, miért érdemes ebbe a világba belépni, mik a szépségei, miért ad stabil, kiszámítható, jövedelmező, hosszútávú életformát számukra az ágazat.
Áder János ezzel kapcsolatban megjegyezte: a digitalizációval, a modern technikákkal a fiatalok számára is vonzóvá lehet tenni a szakmát, de a jövedelmezőségét is lehet javítani, ami a fiatalok megélhetését, boldogulását is elősegíti.
Ondré Péter elmondta: korábban ötévente rendezték meg az OMÉK-ot, de olyan gyorsan változik a hatékonyságnövelő technológia a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban, ami indokolja, hogy kétévente rendezzék meg.
Hozzátette: a technológiai fejlődés mellett olyan "sűrű" az a kihívásrendszer - betegségek, aszály -, amellyel a mezőgazdaság találkozik, ami indokolja, hogy gyakrabban rendezzék meg a kiállítást. A beszélgetésben elhangzott: a kiállítás célja, hogy szakmai fórumot biztosítson, ugyanakkor lehetőséget ad a hazai kis- és nagyvállalkozóknak a bemutatkozásra, és tájékoztatja a fogyasztókat is.