Jól indult a Christie's őszi aukciója New Yorkban

Befektetés - 2021-11-10

- Több mint 200 millió dollár bevételt hozott a Christie's aukciósház őszi New York-i aukciójának első napja, amelyen Jean-Michel Basquiat egyik műve 40 millió dollárért kelt el.

A koronavírus-járvány kezdete óta ez volt az aukciósház első árverése, amelyet ismét közönség előtt rendezett meg, a korábbi szezonokban vagy online zajlottak a tavaszi és őszi aukciók, vagy hibrid formában a londoni és a New York-i irodák közreműködésével.

Az aukció 40 tétele 219 millió dollár bevételt hozott, a Christie's szerint a tételek 58 százaléka jóval a becsült ár fölött kelt el.

Basquiat Guild of Golden Teeth című monumentális alkotásáért 40 millió dollárt fizetett új tulajdonosa, de a 27 éve meghalt New York-i festő egy másik festménye, a Flash in Naples is 19,8 millió dollárért kelt el.

Alig maradt el mögötte Peter Doig Swamped című alkotása, az 1990-ben készült műért 39,8 millió dollárt fizettek, ami aukciós rekord a skót festő számára.

Banksy két alkotását is elárverezték, a Sunflowers from Petrol Staion 14,5 millió, a Monkey Detonator 2,19 millió dollárért kelt el.

A digitális műalkotásairól közismert amerikai Mike Winkelmann, művésznevén Beeple első fizikai mivoltában létező műve, a Human One című kinetikus videoszobra 28,9 millió dollárt ért új tulajdonosának.

Az árverés tíz képzőművésznek hozott aukciós rekordot, köztük az afro-amerikai Rashid Johnsonnak vagy az amerikai Stanley Whitneynek. A kínai Cseng Hszin-nji, az amerikai Hilary Pecis és a svájci Nicolas Party egy-egy műve a becsült ár tízszereséért, 300 ezer és 3,2 millió dollár között kelt el.