Semleges uniós, és elvhű EU-pártnyilatkozatok kommentálták a magyar helyzetet

EU - 2006-09-20

A hivatalos uniós központi szervek belügynek minősítették kedden azokat a fejleményeket, amelyek a hazugságokat beismerő miniszterelnöki hangfelvétel vasárnapi közzétételét követték Magyarországon.

A nemzetközi pártszövetségek közül az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) támogatásáról biztosította Gyurcsány Ferenc kormányfőt, a jobboldali Európai Néppárt viszont lemondásra szólította fel őt. Matti Vanhanen finn miniszterelnök, az EU-tagországok kormányfői tanácsának soros elnöke Helsinkiben kijelentette, a magyarországi tüntetés belügy. és az unió nem tesz lépéseket, "legalábbis ma nem".

 Az Európai Bizottság szóvivője, Pia Ahrenkilde Hansen kijelentette: a magyar hatóságok ügye, ami az országban történik. A testületnek nincs tennivalója vagy kommentárja az ügyben - tette hozzá. "Nem intézményes szerepköre a bizottságnak, hogy beavatkozzon az ilyen típusú eseményekbe" - hangoztatta. A testület jelezte, hogy a terveknek megfelelően folytatódik a magyar konvergenciaprogram értékelése és a közzétételre várhatóan szeptember 26-án, egy hét múlva sor kerül.

 

 

Lemondásra szólította fel a magyar kormányt az Európai Néppárt

 

A kereszténydemokrata-konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt elnöksége nyilatkozatot adott ki, amelyben lemondásra szólította fel a magyar kormányt. A német kereszténydemokrata párt (CDU) kezdeményezésére született nyilatkozat szerint a pártcsoport elnökségét "sokkolták" Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nemrégiben nyilvánosságra hozott - frakciójának tagjai előtt tett - kijelentései, amely szerint ő és kormánya éveken át hazudott a magyar polgároknak. A nemrégiben választott magyar kormány ezekkel a kijelentésekkel elvesztette minden szavahihetőségét és politikai legitimációját, mert kirívó és szervezett politikai hazugságok alapján választották meg - áll a nyilatkozatban, amelyet Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke ismertetett.

 

Támogatja Gyurcsány Ferencet az Európai Szocialisták Pártjának elnöke

 

Az Európai Szocialisták Pártjának elnöke szerint Gyurcsány Ferenc a legmegfelelőbb személy a magyarországi reformok irányítására. Poul Nyrup Rasmussen ezért arra sürgette a magyar miniszterelnököt, hogy "ne vegyen tudomást" a lemondását követelő jobboldali felszólításokról. Az európai szociáldemokrata pártokat tömörítő politikai erő vezetőjének nyilatkozata szerint "az utolsó dolog, amire Magyarországnak most szüksége van, egy jobboldali kormány", amely reformok címén a gazdagoknak juttat pénzt és csökkenti a szegények szociális védelmét. Gyurcsánynak folytatnia kell munkáját, amelynek lényege, hogy Magyarországot egy jobb jövőbe vezesse - húzta alá Rasmussen.

 (MTI)