Helyi

Eredmények megjelenítése 121-től 140-ig 2425 találatból.

Kötelező a maszkviselés Debrecen kulturális intézményeiben

Helyi - 2020-09-02

Debrecen élelmiszerpiacai után a város kulturális intézményeiben is kötelezővé tették a szájmaszk viselését - jelentette be a cívisváros polgármestere szerdán sajtótájékoztatón.

Mesterségek ünnepe Debrecenben

Helyi - 2020-09-01

A felújított Tímárház átadásával, három megye kézműveseinek bemutatkozásával és vásárával rendezik meg a Mesterségek ünnepét szombaton Debrecenben - jelentették be a szervezők kedden sajtótájékoztatón a helyi művelődési központban.

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere azt mondta, hogy a város kulturális életének építésében nem csak a nagy intézmények fontosak, mint például a színházak, hanem a kisebb közösségi terek fejlesztése is. Utóbbiakra példaként említette a közelmúltban felújított Borsos-villát és a most megújult Tímárház-kézművesek házát.

A Tímárház különleges hely, amely őrzi és bemutatja a város kézműves hagyományait, miközben maga az épület Debrecen egyetlen eredeti helyen megőrzött ipartörténeti épülete - jelezte az alpolgármester:

Puskás István utalt rá, hogy a járványhelyzet miatt elmaradt budapesti mesterségek ünnepe helyett több vidéki helyszín, köztük Debrecen ad otthont idén kisebb, hasonló programoknak.

Zöld Busz mintaprojekt Debrecenben

Helyi - 2020-08-31

A Zöld Busz mintaprojekt teljesen elektromos hajtású autóbuszát elsőként a debreceniek próbálhatják ki. Az autóbusz a közösségi közlekedés részeként, mentrendszerinti járatként fog közlekedni egész szeptemberben, melyet ingyenesen használhat a nagyközönség.

Szeptemberben indul az Zöld Busz Program első demonstrációs mintaprojektje Debrecenben - közölte Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár a demonstrációs célú elektromos busz ünnepélyes debreceni átadóján.

A Zöld Busz Programmal a kormány 36 milliárd forintot fordít arra, hogy környezetbarát járművek közlekedjenek a nagyvárosokban. A cél, hogy a településeken nulla vagy alacsony károsanyag kibocsátású buszok szállítsák az utasokat. A közlekedés zöldítés elengedhetetlen eleme annak, hogy Magyarország teljesítse a 2050-ig vállalt, az Európai Unió által kijelölt klímasemlegességet – hangsúlyozta az államtitkár.

Hálaadó istentisztelet, alapkőletétel Debrecenben

Helyi - 2020-08-30

- A Debrecen-nagytemplomi református egyházközség fenntartásában működő Immánuel otthon és iskola új épületének alapkőletétele alkalmából ünnepi hálaadó istentiszteletet tartottak vasárnap a debreceni Nagytemplomban.

Koronavírus - Öt fertőzöttet azonosítottak a debreceni önkormányzati idősotthonban

Helyi - 2020-08-26

Újabb négy koronavírus-fertőzöttet azonosítottak a debreceni Pallagi úti idősotthonban, ezzel ötre emelkedett a fertőzöttek száma - közölte a város polgármestere szerdán sajtótájékoztatón.

Papp László (Fidesz-KDNP) az idősotthon épülete előtt emlékeztetett arra, hogy augusztus 14-én megelőző intézkedésként intézményelhagyási és látogatási tilalmat vezettek be. Öt nappal később egy hasi fájdalomra panaszkodó lakót vittek a mentők kivizsgálásra, akinek aztán pozitív lett a PCR-tesztje.

Folytatni kell a közúthálózat fejlesztését

Helyi - 2020-08-25

- Annak érdekében, hogy növekedjen Magyarország vonzereje, folytatni kell a közúthálózat fejlesztését - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden, amikor átadta a 471. számú főút Debrecen-Hajdúsámson közötti, négysávos szakaszát.

Szijjártó Péter elmondta: 2010 óta félezer kilométer autópálya, illetve gyorsforgalmi út készült el az országban, és hatezer kilométer főbb utat korszerűsítettek.

Idén 214 útfelújítási projekt 642 kilométer úrszakaszt érint, 2024-ig pedig ötezermilliárd forintot költenek közúti és vasúti fejlesztésekre - sorolta a tárcavezető.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország központi fekvése is indokolja a közlekedési infrastruktúra fejlesztését, és példaként említette: amikor a koronavírus-járvány miatt lezárták az ország határait, a feltorlódott forgalomból gyorsan kiderült milyen fontos közlekedési folyosó Magyarország Nyugat- és Kelet-Európa között.

Farmer Expo - Agrárminiszter: ütésálló a magyar mezőgazdaság

Helyi - 2020-08-19

Ütésállónak nevezte a magyar mezőgazdaságot az agrárminiszter kedden Debrecenben, a 29. Farmer Expo megnyitóján.

A magyar mezőgazdaság ütésálló, az agrártermékek ütőképesek a piacokért folytatott, kiélezett gazdasági küzdelemben - jelentette ki Nagy István.

Közölte: a koronavírus-járvány volt a magyar mezőgazdaság terheléspróbája, és az agrárium, a hazai élelmiszeripar kiállta a próbát, a magyar gazdák és élelmiszertermelők a pandémia idején is helytálltak.

Az agrártermékek aránya a teljes nemzetgazdaság külkereskedelmi többletéből 43,6 százalék volt az év első három hónapjában. Az agrárgazdaság közel 809 millió euróval járult hozzá a nemzetgazdaság több mint 1855 millió eurós többletéhez - mondta a miniszter.

Megkezdődnek a Latinovits Színház befejezési munkálatai

Helyi - 2020-08-19

A Csapó utca 30-32. szám alatt lévő épületkomplexumban elhelyezett színház, teljes egészében önkormányzati forrásból épült meg és 2009. április 29-én végleges használatbavételi engedélyt kapott, azzal a feltétellel, hogy a tényleges működésének megkezdése előtt a működési engedélyhez szükséges befejezési munkákat elvégzik.

Második alkalommal: Bringafeszt, a kerékpárosok szezonindító eseménye Debrecenben!

Helyi - 2020-08-19

A virágkarneváli héten, augusztus 22.-én reggel a Pallagi úton, az új strand előtti sétányon startol el a 2. Debreceni Bringafeszt!A Bringafeszt több száz bringást megmozgató eleme a 9:00-tól induló hagyományos kerékpárút-bebiciklizés, amelyen egy egészen rövid,3 km-es távon, Debrecenen belül, teljes rendőri fedezet mellett tekerhetnek a bringások, végig tekerve az újonnan megépült kerékpárutat.

„Lehunyja sok szemét a ház”

Helyi - 2020-08-11

„Lehunyja sok szemét a ház” címmel több mint kéthetes programsorozattal búcsúzik a Csokonai Színház társulata és közönsége a felújítás előtt álló történelmi épülettől. Kulisszajárásokkal, színházi kvízözönnel, zenés erkélykoncertekkel, nyílt próbákkal, fáklyás felvonulással várják közönségüket, sőt élőlánc költözteti majd át egy-egy előadás ikonikus kellékét és jelmezét a Csokonai Színházból a Víg Kamaraszínházba.

Az eseménysorozat augusztus 18-án a Lighthouse: ON fénytárlattal kezdődik és a Bánk bán szeptember 5-i premierjével zárul. A társulat ezúttal is olyan innovatív programokkal várja vendégeit, amelyek új oldalairól jelenítik meg a Kossuth utcai épületet.

Az ON térspecifikus csoportos kiállítás a Lighthouse fényművészeti szövetség alkotóinak kompozícióit mutatja be alkalmi kiállítótérré avatva a Csokonai Színház különleges atmoszférájú környezetét. Az állandó változást és a változó állandóságot szimbolizáló alkotások a fény különböző közegeinek személyes megtapasztalására invitálnak.

Bejrúti robbanás - Elindult a debreceni különleges orvos- és mentőcsoport

Helyi - 2020-08-07

A mentési munkálatok segítésére pénteken elindult Bejrútba a Debreceni Egyetem (DE) különleges orvos- és mentőcsoportja (DEKOM) - közölte a szervezet sajtószolgálata.

Milliárdos vállalkozót vettek őrizetbe a NAV nyomozói

Helyi - 2020-08-07

Közismert kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonost vettek őrizetbe a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói Debrecenben.

A vállalkozó egy év alatt 3,6 milliárd forint osztalékot vett fel vállalkozásaiból, ami után nem fizetett adót. A milliárdos üzletember letartóztatásban van, ügyvédje is gyanúsított - közölte.

Kelet-Magyarország egyik meghatározó élelmiszerláncának tulajdonosa 2017-ben több gazdasági társaságtól 3,6 milliárd forint osztalékot vett fel. Az ügyvédje segítségével az Egyesült Arab Emírségekben szerzett letelepedési jogot, arab fedővállalkozást és hivatalos lakcímet, hogy ezekkel a hamis adatokkal elkerülje több mint 540 millió forint személyi jövedelemadó befizetését Magyarországon.

Kigyulladt egy faipari épület Hajdúböszörményben

Helyi - 2020-08-07

Kigyulladt egy épület egy faipari telephelyen péntek reggel Hajdúböszörményben, a Kórház téren, a lángokkal jelenleg is nagy erőkkel küzdenek a tűzoltók - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője késő délelőtt.

Papp-Kunkli Nóra hozzátette: a füst beáramlott a környező utcákba, ezért a füstszennyezés mérésére a helyszínre érkezett a hajdú-bihari katasztrófavédelem mobil laboratóriuma. A környéken lakó mintegy negyven embert arra kérték, hogy a beavatkozás idejére maradjon otthon.

Papp-Kunkli Nóra tájékoztatása szerint az épület teljes terjedelmében ég, benne a faanyagok mellett a targoncák is kigyulladtak. A tűzoltóknak több gázpalackot sikerült épségben kivinniük az épületből.

A helyszínre további tűzoltókat vezényeltek, így már 45 tűzoltó küzd a lángokkal - tette hozzá.

Campus Fesztivál helyett stadionkoncertek lesznek Debrecenben

Helyi - 2020-08-06

A koronavírus-járvány miatt az idén a Campus Fesztivált nem tudták megtartani, a szervezők azonban stadionkoncertekkel igyekeznek fesztiválhangulatot biztosítani a közönségnek a debreceni Nagyerdőben.

A szervezők csütörtöki közleménye szerint augusztus 19-én, 20-án, 21-én és 22-én, azaz négy estén át nyolc kiemelt koncert várja majd a Nagyerdei Stadionba látogató közönséget, amely szabadtéren, ültetett formában, a járványügyi szabályoknak megfelelően szórakozhat. A koncertekre névre szólóan, szektorokba lehet jegyet vásárolni - írták.

A négy augusztusi estén Majka&Curtis, Kowalsky meg a Vega, Rúzsa Magdi, a Bagossy Brothers Company, Szabó Balázs Bandája, Horváth Tamás, a Follow the Flow és a Punnany Massif lép fel.

XXIX. Farmer Expó: új köntösben

Helyi - 2020-08-04

Több mint 100 kiállító, 6 ezer négyzetméter épített területen várja a rendezvény látogatóit.

Miközben a szakkiállítások jelentősége egyre nő, idén ez még hangsúlyosabban jelentkezik, hiszen a koronavírus-járvány világszerte ágazatok sokaságát kényszerítette térdre. E felismerés jegyében döntöttek úgy a V-Trade Kiállítások Kft. vezetői, hogy (a járványügyi szabályok messzemenő betartásával) megrendezik a XXIX. Farmer Expót augusztus 18-21. között a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán. „A hazai agrárium életképességére, élni akarására utal, hogy az ágazat szereplői (ha kisebb számban és területen is) akarják és megcsinálják Magyarország egyik vezető agrár-seregszemléjét Debrecenben” - hangsúlyozta Vaszkó László vásárigazgató.

Eloszlik a tömeg

A gazdasági jellegű kiállítások jellemzője (ellentétben más tömegrendezvényekkel) az, hogy bár lehet, hogy egy adott pillanatban több mint 500-an vannak jelen a vásárterületen, de például a Farmer Expó esetében ez a félezres tömeg 50 ezer négyzetméteren oszlik el. Ugyancsak járványügyi megfontolásokból idén a határon túlról nem hívtak kiállítókat a szervezők, a külföldről esetlegesen idelátogatók pedig a határnál érvényben lévő hivatalos protokollon esnek át. -

Az expó egy 150 kilométeres sugarú körben jelentkező gazdálkodói igényt hivatott kiszolgálni. Hogy a gazdák végre ki tudjanak lépni a négy fal közül, és személyesen beszélhessenek azokkal (legyenek bár kollégák vagy látogatók) akikkel hónapok óta csak a virtuális térben volt módjuk találkozni – fogalmazott Vaszkó László, hozzátéve, hogy a jelenlévők biztonságát szolgálja az a járványügyi kézikönyv is, amit ők állítottak össze, és ami itt-ott a hivatalosnál is szigorúbb regulákat tartalmaz.

Debrecenben nyitott regionális központot a 4iG

Helyi - 2020-08-04

Debrecenben nyitotta meg legújabb régiós központját kedden a 4iG Nyrt., a társaság az észak-magyarországi gazdasági övezetben működő partnereinek kíván közvetlenebb és testre szabottabb szolgáltatásokat nyújtani.

A cég az új ügyfelek és a magasan képzett munkaerő elérése mellett a 4iG fontosnak tartja, hogy az informatikai képzésben, illetve a kutatás-fejlesztési tevékenyégben élenjáró, a térségben működő egyetemekkel, oktatási intézményekkel szorosabb kapcsolatot alakítson ki.

Az informatikai vállalat legújabb debreceni irodája mellett Szegeden és Székesfehérváron is működtet kereskedelmi és üzletfejlesztési funkciókat együttesen szolgáló központot.

A 4iG 20 munkatárssal kezdi meg működését Debrecenben, de már rövid időn belül 80-100-ra kívánja bővíteni az új központjában dolgozók létszámát.

Három fehér oroszlán született a Nyíregyházi Állatparkban

Helyi - 2020-07-27

Három fehér oroszlánkölyök (Panthera leo krugeri) született a Nyíregyházi Állatparkban. A most négyhetes, nőstény ivarú kölyköket hétfőn vizsgálták meg először az állatpark orvosai, a beavatkozás alkalmával megmérték súlyukat, kaptak féregtelenítő szert és vakcinát is. A vizsgálatot végig jól tűrő oroszlánok közül a legkisebb négy, a legnagyobb több mint öt kilogrammos.

Az egyenként körülbelül másfél kilogrammal született kölykök még anyatejjel táplálkoznak és szépen gyarapodnak - mondta el Révészné Petró Zsuzsa oktatási osztályvezető a helyszínen az MTI-nek.

Binti, a hétéves, Csehországból érkezett anyaállat és szintén hétéves párja, a korábban egy holland állatkertben élő Inkosi 2015 óta alkot egy párt a Nyíregyházi Állatparkban. A kicsiket a szerencsésebb látogatók már megtekinthetik, a kölykök olykor már kimerészkednek a külső kifutóba.


Debreceni Egyetem: továbbra is az ország második legnépszerűbb egyeteme a debreceni

Helyi - 2020-07-24

Jóllehet 14 százalékkal kevesebben jelentkeztek idén a Debreceni Egyetemre, ami körülbelül a 2018-as jelentkezési adatoknak felel meg, a 7990 jelentkező száma azt jelzi, továbbra is az ország második legnépszerűbb felsőoktatási intézménye a debreceni az ELTE után - közölte az oktatási rektorhelyettes pénteki sajtótájékoztatóján.

Bartha Elek elmondta, a felvételi pontszámok alapján az általános felvételi eljárást követően 6127 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait a Debreceni Egyetem (DE) magyar nyelvű képzésein, míg az angol nyelvű képzésekre 2078 külföldi hallgató nyert felvételt, ami 71-el több mint tavaly, így 3,5 százalékos emelkedést jelent. Ez nagyon jó visszajelzés az egyetem számára - értékelt.

Kiemelte, hogy az országosan felsőfokú tanulmányokra jelentkezőkből a DE-re felvettek aránya 7,7 százalék.

A legnépszerűbb karok, ahol a legtöbb elsőéves kezdheti meg tanulmányait, a gazdaságtudományi kar (1388), a bölcsészettudományi (948) és az informatikai kar (511) - részletezte a rektorhelyettes.

A Lehel Utcai óvoda épületét korszerűsítették

Helyi - 2020-07-21

Számottevő költségmegtakarítást eredményez a debreceni Lehel Utcai Óvoda energetikai felújítása, amely vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg.

A Párizsban élő Vera Molnar munkáiból nyílik kiállítás Debrecenben

Helyi - 2020-07-13

A 70 éve Párizsban élő és alkotó magyar képzőművész, Vera Molnar különleges, számítógépes alkotásaiból nyílik kiállítás szombaton a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban - jelentette be az intézmény igazgatója hétfőn, amikor sajtótájékoztató keretében kezdték meg kibontani a napokban megérkezett műveket.

Koroknai Edit kiemelte: Vera Molnar a számítógépes művészet úttörője, aki a személytelen (számító)gép használatával is képes emberközeli, az alkotó személyiségét, képzelőerejét tükröző munkákat létrehozni.