- A román kormány 12 százalékkal megemelte a minimálbért csütörtöki ülésén - írja az Agerpres.

Külföld - 2024-06-06

A július 1-jén hatályba lépő rendelet értelmében a romániai országos bruttó minimálbér a jelenlegi 3300 lej (1 lej=78,76 forint forint) helyett 3700 lej (mintegy 290 ezer forint) lesz. A minimálbér nettó összege 2363 lejre nő.

Fél év alatt ez már a második minimálbér-emelés Romániában. A korábbira január 1-jén került sor, amikor a juttatás összege 3000 lejről 3300-ra nőtt.

Az intézkedés 1,871 millió munkavállalót érint a bukaresti munkaügyi minisztérium közlése szerint.

Az üzleti élet képviselői korábban több alkalommal kritizálták a Ciolacu-kabinetet, amiért hat hónap alatt 23 százalékkal növelték a bruttó minimálbér értékét. Radu Burnete, a 2000 vállalatot tömörítő Concordia munkáltói érdekvédelmi szövetség elnöke szerint az erőltetett iramú bérfejlesztés miatti többletköltségek jelentkezi fognak az árakban. Burnete azzal is vádolta a kormányt, hogy nem folytatott érdemi konzultációt a munkáltatókkal.

Florin Jianu, a kis- és középvállalkozásokat tömörítő CNIPMMR elnöke támogatást kért a kormánytól a minimálbér emelése miatt leginkább érintett ágazatok számára, valamint azt, hogy csökkentse a béreket terhelő adókat.