- Brexit - Skót miniszterelnök: csak törvényes módon lehet függetlenségi népszavazást tartani

Külföld - 2020-01-31

Csak törvényes keretek között lehet megtartani az újabb népszavazást Skócia függetlenségéről - jelentette ki pénteken Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

Sturgeon a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) aktivistái előtt mondott beszédében elismerte: nem biztos, hogy a referendumot az ő szándékának megfelelően az idén meg lehet tartani, bár nem zárta ki egy "konzultatív" jellegű, előzetes népszavazás lehetőségét. Sturgeon abból az alkalomból beszélt az edinburghi pártrendezvényen, hogy péntek éjjel Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

Sturgeon azóta sokszor hangoztatott érvelése szerint az újabb függetlenségi népszavazásra azért van szükség, mert Skócia nem engedheti meg, hogy akarata ellenére London "kirángassa" az EU-ból.

Pénteki felszólalásában azonban türelemre intette a függetlenség híveit, mondván: még meg kell nyerni a skótok többségét a függetlenség ügyének.