Brit választások - Új Brexit-megállapodást és újabb népszavazást ígér a Munkáspárt választási programja

Külföld - 2019-11-21

- A Munkáspárt új megállapodást kíván kötni az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről, és ezt az egyezményt népszavazásra bocsátja - áll a legnagyobb brit ellenzéki erő csütörtökön ismertetett választási programjában, amely automatikus tartózkodási jogot is ígér az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgároknak.

A 107 oldalas, "Ideje az igazi változásnak" címet viselő dokumentum, amelyet Jeremy Corbyn, a Labour vezetője és miniszterelnök-jelöltje mutatott be a párt Birminghamben tartott választási nagygyűlésén, úgy fogalmaz: ha a Munkáspárt kormányra kerül a három hét múlva esedékes előrehozott parlamenti választáson, "sutba dobja" a konzervatív párti kormány által kötött, "mélységesen elhibázott" Brexit-megállapodást.

A választási program szerint a munkáspárti kormány által kötendő új megállapodás alapján az Egyesült Királyság széleskörű vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, és szoros szabályozási harmonizációt alakítana ki az unió egységes belső piacával.

A Labour-kormány az új egyezményt jogilag kötelező erejű népszavazásra bocsátaná, és a referendum szavazólapján szerepelne az a választási lehetőség is, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.

A választási program szerint a Munkáspárt mindezt a kormányalakítás utáni első hat hónapban szeretné véghezvinni.

A dokumentum leszögezi, hogy a Labour-kormány haladéktalanul végrehajtaná azt a döntést, amelyet a brit nép az új népszavazáson hoz.

A programban nem szerepel ugyanakkor, hogy a népszavazáson a munkáspárti kormány az általa kötendő új Brexit-megállapodás vagy a további brit EU-tagság mellett kampányolna, és az erre vonatkozó kérdésre Jeremy Corbyn sem adott egyértelmű választ a program birminghami bemutatóját követő sajtótájékoztatón.

A Labour vezetője szóban is megerősítette: bárhogy döntsenek a brit választók a referendumon, azt a munkáspárti kormány végrehajtja.

A választási program szerint azonban az sem jelentheti a mostani állapotok változtatás nélküli elfogadását, ha a britek az új népszavazáson úgy döntenek, hogy az Egyesült Királyság maradjon az EU tagja.

Ebben az esetben a munkáspárti kormány meghirdetné az EU radikális reformjának programját, különös hangsúlyt fektetve az éghajlati vészhelyzet és az adóelkerülés kezelésére, valamint a megszorító politika és az egyenlőtlenségek felszámolására.

A választási programban szerepel az is, hogy a munkáspárti kormány automatikusan biztosítaná az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgároknak a további tartózkodási és munkavállalási jogot, véget vetve a jelenlegi kérvényezési kötelezettségnek.

A konzervatív párti kormány által meghonosított mostani szabályozás szintén lehetővé teszi, hogy az országban élő külföldi EU-állampolgárok a Brexit után is az Egyesült Királyságban maradjanak jelenlegi jogosultságaik megtartásával, de letelepedett jogi státusért - vagyis meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz, és az engedély megadása nem garantált.

A Munkáspárt választási programja szerint a Labour-kormány ennek a bizonytalanságnak vetne véget a tartózkodási és munkavállalási jog automatikus biztosításával, amelynek alapján a külföldi EU-állampolgároknak a továbbiakban nem kellene külön tartózkodási engedélyért folyamodniuk.

A program tartalmazza mindemellett a Munkáspárt által már korábban is ismertetett terveket a korábbi konzervatív kormányok idején privatizált nagy infrastrukturális hálózatok, köztük a vasút, a postai szolgáltatások, a vízközművek és az energiaszolgáltatók köztulajdonba vételét, és ennek finanszírozására 400 milliárd font (155 ezer milliárd forint) értékű gazdaságátalakítási alap létrehozását irányozza elő.