Elbukta az alkotmányossági kontrollt Romániában a lehallgatások kiterjesztését célzó törvényi előírás

Külföld - 2022-05-18

Alaptörvénybe ütközőnek ítélte szerdán a román alkotmánybíróság a márciusban elfogadott hírközlési kódex azon előírását, amely az internetes tárhelyszolgáltatókat és internetes kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó vállalatokat is arra kötelezte volna, hogy teremtsék meg ügyfeleik lehallgatásának műszaki feltételeit az arra jogosult bűnüldöző és nemzetbiztonsági szervek számára.

A testület döntéséről beszámoló Agerpres hírügynökség felidézte, hogy az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex létrehozásáról szóló uniós irányelv előírásait a román jogrendbe átültető jogszabály ellen a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 50 törvényhozója és az ombudsman emelt alkotmányossági kifogást.

Az ellenzéki párt szerint a hírközlési kódex sérelmezett cikke "túlzott hozzáférést" biztosít a hírszerző szolgálatok számára a romániai szerverek információforgalmához. "A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) jelenleg is átkutathatja az információs rendszereket, ehhez azonban engedélyre van szüksége, és ez így van rendjén" - idézte az Agerpres az USR korábbi közleményét.

Az alkotmánybíróság szerdai, egyhangúlag hozott döntése alkotmánysértőnek minősítette a jogszabály kifogásolt cikkelyét, az előírás kiszámíthatóságának hiányára hivatkozva. A biztosítékok hiánya visszaélésekre adhat lehetőséget az adatmegőrzési és -tárolási tevékenységek terén, és így sérülhet az egyén családi és magánélethez való joga, a véleménynyilvánításhoz való jog, illetve a levéltitok - állapította meg az alkotmánybíróság.

A testület azt az előírást is alaptörvénybe ütközőnek ítélte, amely lehetővé tette volna a távközlési infrastruktúra telepítését a települések zöldövezetébe. Ez a rendelkezés sérti az egészséges környezethez, illetve az egészség oltalmazásához való alkotmányos jogot - mutatott rá a román alkotmánybíróság.