Kereszténydemokrata győzelem született az észak-rajna-vesztfáliai tartományi választáson

Külföld - 2022-05-16

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban tartott törvényhozási (Landtag-) választáson a hétfő hajnalban kihirdetett hivatalos előzetes végeredmény szerint.

A CDU a szavazatok 35,7 százalékát gyűjtötte össze, 2,7 százalékponttal erősödött az előző, 2017-ben tartott választáson elért 33 százalékhoz képest.

A második a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) 26,7 százalékkal -története leggyengébb helyi eredményével -, 4,5 százalékponttal gyengülve a 2017-es 31,2 százalékhoz viszonyítva.

A Zöldek csaknem megháromszorozták támogatottságukat, a szavazatok 18,2 százalékát szerezték meg, 11,8 százalékponttal erősödve az öt évvel korábbi 6,4 százalékhoz képest.

A Zöldek így átvették a harmadik számú politikai erő szerepét a liberális Szabad Demokrata Párttól (FDP), amely 5,9 százalékot szerzett, 6,7 százalékponttal gyengült a 2017-es 12,6 százalékhoz képest.

Gyengült, és alig lépte át az öt százalékos bejutási küszöböt az Alternatíva Németországnak (AfD). A jobbközép CDU-tól jobbra álló párt a szavazatok 5,4 százalékát gyűjtötte össze, ez 1,9 százalékponttal kevesebb a 2017-ben elért 7,4 százaléknál.

A CDU az előző ciklusban az FDP-vel kormányozta Észak-Rajna-Vesztfáliát. Az új ciklusban már nincs többségük a düsseldorfi Landtagban, de nincs többsége a másik hagyományos koalíciós felállásnak, az SPD-Zöldek összefogásnak se.