Spanyol választások - Sánchez üdvözölte a 11 év után első szocialista párti győzelmet

Külföld - 2019-04-29

Üdvözölte a spanyol szocialisták 11 éve első választási győzelmét Pedro Sánchez főtitkár, spanyol miniszterelnök vasárnap éjjel a párt madridi székháza előtt összegyűlt ünneplő tömeghez szólva, miután kiderült, hogy a szavazatok 28,7 százalékával győzedelmeskedtek az előrehozott parlamenti választásokon.

"A spanyolok egyértelműen azt akarják, hogy a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) kormányozza és vezesse az országot a következő négy évben" - fogalmazott a jelenlegi kormányfő, akinek szavait többször is elnyomta az egybegyűltek örömujjongása és a lelkes skandálása.

Spanyolország (térkép, adatok)

A politikus szerint a szocialisták győzelmével "a jövő nyert és a múlt veszített". "Világos üzenetet küldtünk Európának és a világnak, hogy le lehet győzni a tekintélyelvűséget és a visszafejlődést" - jelentette ki, hozzátéve, hogy egy haladó, a jövőbe tekintő országot akarnak létrehozni.

Hangsúlyozta, hogy az alkotmányos kereteken belül minden politikai formációval készek az együttműködésre. "Riverával nem!" - kiabálta hangosan a tömeg, Albert Riverára, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt elnökére utalva.

Noha a választási eredmények matematikailag lehetővé tennék egy kétpárti koalíció létrehozását a szocialisták és a liberálisok között, utóbbiak vezetője a kampányban ezt előre kizárta, és Sánchez leváltását nevezte a választások egyik fő céljának.

A PSOE vezetőjével egy időben állt nyilvánosság elé Madridban Pablo Casado, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke, aki pártja választási eredményét nagyon rossznak nevezte. "A Néppárt nyerni szeret" - jegyezte meg, és azt is hozzátette, hogy mostantól az elveszített szavazatok visszaszerzéséért fognak dolgozni.

A PP vasárnap történetének legrosszabb választási eredményét érte el, amivel korábbi 134 mandátumából mindössze 66-ot tudott megtartani.

Casado úgy vélte, hogy ennek oka a széttöredezett konzervatív szavazótábor, ezért a jobboldali pártok együttműködését szorgalmazta az egy hónap múlva esedékes spanyol helyhatósági és európai parlamenti választásokon.

A pártelnök nyilvánosan gratulált Pedro Sáncheznek a győzelemhez, és reményét fejezte ki, hogy a PSOE képes lesz kormányozni a függetlenségre törekvő nacionalista erők nélkül.

Ünnepeltek a spanyol fővárosban az Állampolgárok párt szimpatizánsai is, miután 25-tel növelték mandátumaik számát az előző parlamenti ciklushoz képest.

"A civil társadalomból jövünk, ez a párt hasonlít legjobban Spanyolországra" - mondta Albert Rivera pártelnök, aki ígéretet tett arra is, hogy előbb-utóbb ők fogják majd kormányozni az országot. "Hamarosan lesz egy kormány, amely nem jobbra vagy balra néz, hanem előre" - tette hozzá.

A liberális politikus szerint "az a rossz hír", hogy baloldali pártok a nacionalistákkal közösen kormányt fognak alakítani Spanyolországban, és hangsúlyozta, hogy ők azonban ellenőrzik majd ezt a kormányt.

Pablo Iglesias, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés vezetője elismerte, hogy elért eredményük "nem a legjobb", miután 25-tel kevesebb mandátumot szereztek, mint a legutóbbi választásokon. Ugyanakkor ez elegendő a jobboldal lefékezésére és egy baloldali koalíciós kormány megalakítására a szocialistákkal, amelyben készek rész venni - tette hozzá.

"Ez csak a kezdet" - jelentette ki Santiago Abascal, a VOX nevű radikális jobboldali párt elnöke azt követően, hogy most először bejutottak a spanyol törvényhozásba, nagy áttöréssel egyből 24 parlamenti mandátumot szerezve.

A párt ünneplő szavazóinak Abascal arról beszélt, hogy az öröm mellett aggodalomra is okot adnak a választási eredmények, mert nem sikerült a szocialistákat leváltani. Éppen ezért a VOX-ra még inkább szükség van - jegyezte meg a politikus.