Színházak

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 127 találatból.

Hat bemutatót tervez a jövő évadban a Pinceszínház

Színházak - 2022-06-26

Hat bemutatót tervez a jövő szezonban a budapesti Pinceszínház, amely a 2022/2023-as évadban az idén megkezdett művészeti munkát folytatja tovább - közölte a színház.

A közleményben kiemelik: a most záruló évadban kulcsszavuk a változás volt. "Változott a műsor, az arculat, a szerzők, az előadások, változtunk mi magunk is" - írják, hozzátéve: ennek a folyamatnak az eredményeként ősszel megújult arculattal, felújított belső térrel és reprezentatív repertoárral térnek vissza.

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Vígszínház

Színházak - 2022-06-10

- Megtartotta évadzáró társulati ülését a Vígszínház; először adták át a Venczel Vera Emlékdíjat és az új társulati tagokat is bejelentették.

A csütörtöki társulati ülésen Csapó Attila, Horváth Szabolcs, Igó Éva, Kútvölgyi Erzsébet, Szántó Balázs, Szilágyi Csenge, ifj. Vidnyánszky Attila és Pater Sparrow munkáját is díjjal ismerték el.

A Csokonai Színház tizenhét bemutatóra készül a jövő évadban

Színházak - 2022-05-25

A következő színházi évadban 17 új bemutatóra készül a debreceni Csokonai Színház társulata, amely az évadot az új színházépületben, a Csokonai Fórumban nyitja meg, de 2023 tavaszától már a felújított Kossuth utcai nagyszínházban is játszik - hangzott el a színház szerdai évadismertető sajtótájékoztatóján.

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere az eseményen ritka együttállásnak nevezte, hogy egyetlen évadban két új színházi tér nyílik meg vagy nyílik újra egy városban. Mindezt csak fokozza, hogy 2023 tavaszán a Csokonai Színház és az egész debreceni színházi élet fontos szereplője lesz a Színházi Olimpiának - jegyezte meg.

EU-prognózis: az Oroszország indította háború próbára teszi az EU gazdasági ellenállóképességét

Színházak - 2022-05-16

Az Európai Bizottság (EB) tavaszi gazdasági előrejelzése szerint az Oroszország indította, Ukrajna elleni háború próbára teszi az Európai Unió gazdasági ellenállóképességét, így a korábbi várakozásokhoz képest az uniós gazdaság növekedési kilátásai várhatóan lefelé, az inflációs mutatók felfelé módosulnak.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve elmondta: az EU gazdaságának a háború kitörése előtti kilátásai elhúzódó és erőteljes bővülést jeleztek, de Oroszország ukrajnai inváziója a koronavírus-járvány okozta válság után új kihívásokat okozott.

Harminc produkcióval várja a közönséget a Kőszegi Várszínház a nyáron

Színházak - 2022-05-02

- Három hónap alatt több mint harminc produkcióval várja nyáron a közönségét a fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Kőszegi Várszínház - közölték a rendezvénysorozat szervezői hétfőn.

Ukrajnai háború - Az EU ideiglenes védelmet vezet be a háború elől menekülő személyeknek

Színházak - 2022-03-04

Az Európai Unió Tanácsa egyhangúlag elfogadta az ukrajnai háború miatt menekülni kényszerülők ideiglenes védelmére vonatkozó végrehajtási határozatot - közölte az uniós testület pénteken.

Az ideiglenes védelem olyan sürgősségi mechanizmus, amely a személyek tömeges beáramlása esetén alkalmazható. Célja, hogy azonnal, és egyéni kérelmek vizsgálata nélkül is, védelmet nyújtson a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeknek, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy visszatérjenek a származási országukba.

November 20-án ezredik előadását ünnepli A padlás a Vígszínházban

Színházak - 2021-11-10

November 20-án ezredik alkalommal adják elő A padlás című musicalt a budapesti Vígszínházban - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai adásában.

MITEM - Ma kezdődik a színházi fesztivál

Színházak - 2021-09-17

Ma kezdődik a VII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a Nemzeti Színházban; az október 9-ig tartó rendezvényen tizenkilenc produkció látható tizenkét országból.

A MITEM-en olyan nemzetközi hírű alkotók rendezései láthatók, mint Robert Wilson, Theodorosz Terzopulosz, Alekszandar Popovszki, Emma Dante és Victoria Thierrée Chaplin. A résztvevő országok között van Magyarország mellett Algéria, Franciaország, Görögország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szerbia, Szlovénia és Ukrajna.

Kultúra-színház-évad Kilenc bemutatóval készül az Örkény Színház az új évadra

Színházak - 2021-08-25

Kilenc bemutatót tart az Örkény Színház az induló új évadban: ötöt a nagyszínpadon, négyet az Örkény Stúdióban.


Rudolf Péter vezetheti a Vígszínházat a következő öt évben

Színházak - 2021-08-24

Állandó igazgatói kinevezést kapott a Vígszínház élére a teátrumot az elmúlt másfél évben vezető Rudolf Péter - jelentette be a társulat keddi évadnyitó ülésén Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Karácsony Gergely főpolgármester.

Fekete Péter hangsúlyozta: Magyarország színházai a pandémia alatt harmóniában tudtak együttműködni, megfelelő forrásokkal, a napi alapgondokat az igazgatók jól meg tudják oldani.

A művészek a járványidőszakban sem lógatták a lábukat, a nézők lelki egészségének megőrzéséhez ők is hozzájárultak - emelte ki, hozzátéve: a magyar emberek fegyelmezettségének köszönhetően Magyarországon már nem kell maszkban színházba menni.

Rudolf Péter kinevezéséről szólva Fekete Péter elmondta, hogy a szakmai bizottság egyhangúlag támogatta igazgatói pályázatát

Kiosztották a kisvárdai színházi fesztivál díjait

Színházak - 2021-06-27

A színházi seregszemlén a szakmai bizottság Életműdíjat adományozott Tóth Tibor és Venczel Valentin színművésznek.

Tóth Tibor Jászai Mari-díjas felvidéki magyar színművész, színigazgató 1966-ban született a felvidéki Királyhelmecen. 1988 és 1990 között a kassai Thalia Színházban dolgozott színpadtechnikusként, majd segédszínészként. 1990 és1994 között a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt. 1994-1999 között a kassai Thalia Színház tagja volt, 1996-1999 között művészeti vezetője. 1999 és 2002 között szabadúszóként dolgozott több magyarországi színházban is. 2002-2003-ban a soproni Petőfi Színház tagja volt. 2003-tól a komáromi Jókai Színház tagja, 2004 és 2020 között igazgatója volt.

Tíz bemutató a Nemzeti Színház következő évadában

Színházak - 2021-06-08

Kilenc saját és egy vendégelőadás bemutatójával - többek között Bulgakov, Szabó Magda, Hobo és Euripidész darabjaival - készül a 2021/2022-es évadra a Nemzeti Színház, amely pénteken a Rómeó és Júlia premierjével nyit újra.

Új színházat kap London

Színházak - 2021-05-14

2025-ben nyílhat meg az Olympia, amely 45 év óta a legnagyobb új színház lesz Londonban - adta hírül a a BBC News.Az 1575 férőhelyes színház létrehozása a nyugat-kensingtoni Olympia London kiállítási központ több mint egymilliárd fontból megvalósuló átalakítási projektjének része.

Színházi világnap - Helen Mirren angol színésznő írt üzenetet az idén

Színházak - 2021-03-26

A színház csodálatos, és addig létezik, amíg ember él a Földön - hangsúlyozza Helen Mirren angol színésznő a színházi világnapra megfogalmazott üzenetében, amelyet a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) felkérésére írt.

Elhunyt Olsavszky Éva színművész

Színházak - 2021-02-28

Kilencvenkét éves korában elhunyt Olsavszky Éva Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, a Katona József Színház alapító tagja - tudatta honlapján a Katona József Színház.

Olsavszky Éva 1947-ben lépett először színpadra, hosszú pályája alatt a drámairodalom prózai és operettfőszerepeinek sokaságát játszotta el.

Olsavszky Éva pályáját 1947-ben a Jókai Színházban kezdte, 1949-50-ben a Bányász Színház, 1950-től 1954-ig a Magyar Néphadsereg Színházának tagja volt. Évekig játszott vidéki színházakban, Győrben, Szolnokon, Szegeden, Kaposváron, Debrecenben.

Online színházi konferencia: a streaming egy párhuzamosan fennmaradó műfaj lesz

Színházak - 2021-02-08

A streaming a koronavírus-járvány után is az élő előadásokkal párhuzamosan fennmaradó műfaj lesz, a színház láthatóságát biztosíthatja és közönségépítésre is használható - hangzott el a Magyar Teátrumi Társaság hétfői beszélgetéssorozatán, amelyet az online színházi tartalomközvetítés lehetőségeiről, kérdéseiről rendeztek.

Debreceni Egyetemi Színház: 115 pályamű érkezett az első műfordítói pályázatra

Színházak - 2021-02-03

Első alkalommal hirdetett műfordítói pályázatot a Debreceni Egyetemi Színház (DESzínház); az "egy sima - egy fordított" pályázatra 115 pályamű érkezett - közölték a szervezők az egyetem honlapján szerdán.

Kern András kapta a 2020-as Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

Színházak - 2020-12-30

- A Vígszínház társulatának titkos szavazása alapján Kern András kapta az idei Ruttkai Éva-emlékgyűrűt Az apa című előadásban nyújtott alakításért - közölte a színház szerdán. A Ruttkai Éva-emlékgyűrűt 1986-ban alapították a Kossuth-díjas színésznő, a Vígszínház egykori vezető művésze emlékére. A díjat általában Ruttkai Éva születésnapját megelőző nap adják át annak a színművésznek, aki a társulat szerint az adott évben a legkiemelkedőbb művészi teljesítményt nyújtotta.

Harsányi Sulyom László és Szabó Tibor pályázik a Weöres Sándor Színház igazgatói posztjára

Színházak - 2020-09-17

Harsányi Sulyom László rendező és Szabó Tibor színművész pályázik a Weöres Sándor Színház januárban megüresedő igazgatói posztjára. Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a teátrum alapítója és jelenlegi igazgatója többször jelezte, hogy nem pályázik újra.

Hat premiert mutat be az új évadban a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház

Színházak - 2020-08-28

Hat premiert mutat be a 2020/2021-es évadban a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, lesz továbbá egy ifjúsági, egy gyermek- és három felolvasószínházi bemutató, így összesen 11 új darabot láthatnak a nézők a szeptember 18-án kezdődő szezonban - mondta el a színház igazgatója pénteken sajtótájékoztatón.