Tudomány

Eredmények megjelenítése 1261-től 1280-ig 1320 találatból.

A következő 50 év tudománya

Tudomány - 2007-01-04

Az elmúlt ötven évben elképesztő mennyiségű tudományos eredmény születésének lehettünk tanúi. Ezek a felfedezések jelentős hatással voltak ránk, és megváltoztatták a saját magunkról, a világról és a benne elfoglalt helyünkről alkotott képünket. De mit tartogat számunkra a jövő?Meddig jut el ötven év alatt a tudomány? Milyen területen várhatók nagy áttörések a következő ötven évben?

 Új kutató és kísérleti innovációs központok kezdhetik meg működésüket.

Tudomány - 2006-12-22

Az elmúlt hónapban megszületett döntések eredményeként a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) hét pályázatán 47 pályázó összesen 3,44 milliárd forint támogatást nyert el. A gazdasági szektor szerepvállalása kimagaslóan magas volt a pályázatokon, a támogatások 76,2 százalékát vállalkozások, 23,2 százalékát költségvetési kutatóhelyek, 0,6 százalékát non-profit kutatóhelyek kapják.

Pályázat cigány származású fiataloknak

Tudomány - 2006-12-20

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke a cigány származású fiatalok tudományos fokozat szerzésének érdekében pályázatot hirdetett tudományos segédmunkatársi munkakör betöltésére. A kuratórium döntése alapján az állást Boros Julianna szociálpolitikus töltheti be.

A számítógép és az agy: 34 év után újra megjelent Neumann utolsó munkája

Tudomány - 2006-12-14

Neumann János a Yale Egyetem felkérésére készítette, előadni azonban már nem tudta előadásanyagát. A számítógép atyjának utolsó, most a NetAcademia gondozásában kiadott műve a maga idejében hatalmas vitát kavart. Az újrafordított könyv jelentőségét mutatja, hogy az agy és a számítógép működésének összehasonlítása ma is meghatározó gondolat mind a gondolkodástudományban, mind az informatikában.

Megfejtették a Stradivari-hegedűk titkát?  

Tudomány - 2006-12-04

Egyszerű növényvédelmi kezelésnek köszönhető a Stradivari hegedűk világsikere? Biokémikusok állítják, hogy a hangszer kiváló hangzása nem csak szerkezetének, de a faalapanyag kártevők elleni kezelésének is tulajdonítható.

Mélytengeri hőáramlások

Tudomány - 2006-12-03

Egy európai kutatócsoport az Antarktisz jégmezőjén végzett jégminta-elemzést. Ennek eredményeként az északi- és déli-sarkvidékek éghajlata közötti - mindeddig nem ismert - összefüggéseket tártak fel, melyekben nagy szerepet játszanak az óceáni áramlatok. Erős a gyanú, hogy alaposan át kell gondolni eddigi klímamodelljeinket.

A tudomány önmagáról

Tudomány - 2006-11-22

Az Egyesület a Felsőoktatásért és a Kutatásért nov. 17.-én konferenciát szervezett A Tudomány önmagáról címmel. A konferencián neves kutatók szólaltak fel a tudomány intézményrendszere, finanszírozása, a tudományos igazság, valamint a tudomány és a nyilvánosság kapcsolatának kérdésében.

Tuberkulózis elleni gyógyszert fejlesztenek

Tudomány - 2006-11-21

Ígéretesek azok a magyar gyógyszerfejlesztések, amelyeknek a tuberkulózis legyőzése a célja, s körülbelül hat-hét év múlva megjelenhet a piacon a betegség elleni gyógyszer is - mondta el Kéri György, a Semmelweis Egyetem professzora hétfőn az MTI-nek.

Új sziget született a Csendes-óceánon

Tudomány - 2006-11-10

Egy új sziget emelkedett ki a Csendes-óceánból a Tongához tartozó Ha’apai-szigetek és Vava’u-szigetek között. A sziget keletkezése egy víz alatti vulkánkitörésnek köszönhető, melynek nyomán hatalmas mennyiségű horzsakő is felszínre került.

Elhunyt Litván György történész

Tudomány - 2006-11-09

 Elhunyt Litván György történész; az MTA Történettudományi Intézetének Széchenyi-díjas kutatóját, egyetemi tanárt szerdán, 77 éves korában érte a halál.

Litván György a XX. századi magyar progresszió formálója és historikusa, Jászi Oszkár és Szabó Ervin monográfusa, az 1956-os forradalom aktív részese, a forradalom eszmei-politikai örökségének következetese képviselője volt.

Egy tengeri lény vezet el közös ősünkhöz

Tudomány - 2006-11-05

Egy az óceán mélyéről származó féregszerű lény genetikai elemzése egy új törzs felfedezését jelentette, ami rendkívüli eseménynek számít egy olyan korban, amikor a legtöbb organizmus már megtalálta a helyét a fő evolúciós táblán.

Az élelmezést is veszélyezteti a környezetszennyezés

Tudomány - 2006-11-03

Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, a fogyasztásra alkalmas halak és a rákfélék 2050-re kihalnak az óceánokból - figyelmeztetnek a Science amerikai magazinban megjelenő cikket jegyző környezetvédelmi szakértők és közgazdászok.

Az MTA közgyűlése megszavazta a testület reformjának folytatását

Tudomány - 2006-10-31

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendkívüli közgyűlése hétfőn megszavazta a tudós testület reformjának folytatásáról szóló előterjesztést Budapesten. Folytatódhat az MTA reformja, miután a tudós testület rendkívüli közgyűlése elfogadta az erről szóló előterjesztést és az annak mellékletében megfogalmazott elveket.

Meghalt Bence György filozófus

Tudomány - 2006-10-30

Meghalt Bence György filozófus - tette közzé az általa alapított Metazin című internetes magazin vasárnap. A közlemény szerint Bence György szombaton, 65 éves korában hunyt el tragikus hirtelenséggel. Az ELTE Bölcsészettudományi karának professzora volt.

Hatvani-díjat kapott: Dr. Csizmazia Zoltán  professzor

Tudomány - 2006-10-29

Az 1993-ban alapított Hatvani-díjat a közgyűlés azon személyeknek adományozza, akik a város fejlesztése érdekében a természettudományok, a gazdasági élet, az egészségügy, a szociális tevékenység, az idegenforgalom és a környezetvédelem területén kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, valamint átfogó életmű elismeréseként.

Debrecen Város Csokonai-díjasa: Dr. Bitskey István irodalomtörténész egyetemi tanár

Tudomány - 2006-10-29

A hazai és debreceni irodalomtörténet-írás kiemelkedő és példamutató alakja, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Kutatási területe a régi magyar irodalom, érdeklődésének középpontjában a barokk kor magyar irodalma áll. A magyar barokk irodalom és művelődés itáliai kapcsolatait feldolgozó munkáját a római La Sapienza Tudományegyetem olaszul is kiadta.

Fiatal magyar tudós nemzetközi elismerése

Tudomány - 2006-10-16

Nagyszabású ünnepség keretében vehette át Prágában dr. Tamás Gábor szegedi kutató 24 fiatal európai tudós mellett, egyetlenként a kontinens keleti feléről a kutatásaihoz elnyert 1 millió eurós (272,5 millió forintos) díjat.

Teleportáltak egy testet!

Tudomány - 2006-10-15

Szenzációs eredményről közölt tanulmányt múlt héten a Nature, a talán legrangosabb tudományos folyóirat. Koppenhágában, a Niels Bohr intézetben dán és német kutatók két különböző közeg segítségével valósítottak meg kvantumteleportálást, az egyik, a \"repülő\" közeg fény, az álló test pedig billió atom együttese volt. A fény hordozta, az anyag tárolta az információt.

Debreceni Aneszteziológiai Napok

Tudomány - 2006-10-12

A Debreceni Aneszteziológiai Napokat idén negyedik alkalommal rendezi a DE OEC Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszéke – tájékoztatott Dr. Fülesdi Béla egyetemi tanár, a tanszék igazgatója.

Az anyatej és az intelligencia

Tudomány - 2006-10-11

A közel nyolcvanéves vita végére szeretnének pontot tenni brit kutatók, akik szerint a válasz egyértelmű nem.