Tudomány

Eredmények megjelenítése 1481-től 1500-ig 1503 találatból.

Nagy a baj: Veszélyben a Galápagos-szigetek élővilága

Tudomány - 2006-08-31

A legújabb kutatási eredmények kapcsán az ecuadori környezetvédelmi hivatalok aggodalmuknak adtak hangot. A Galapagos-sziget élővilága egyedülálló és különleges, azonban a tudósok egyre több, nem őshonos állatfajt fedeznek fel a szigeten.

Oláh György: szén-dioxidból készülhet az üzemanyag

Tudomány - 2006-08-29

A Nobel-díjas Oláh György vezette amerikai kutatócsoport közel áll a világ egyik óriáscégével kötendő megállapodáshoz a metanol alapú üzemanyag tömeggyártására - jelentette be az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában a magyar származású vegyészprofesszor.

Esély a ritka betegségben szenvedőknek: a Fabry-kór és a Gaucher-kór

Tudomány - 2006-08-28

Léteznek olyan ritka betegségek, amelyeket korábban még az orvosok is alig ismertek. Nem véletlen, hogy a betegek kétségbeesetten keresték a gyógyulás lehetőségeit. Az évtizedek óta tartó kutatások eredményeként ma már a genetikailag öröklődő, enzimhiány okozta Fabry- és Gaucher-kóros betegeknek is jó esélyük van életminőségük javítására.

Nem számít többé bolygónak a Plútó

Tudomány - 2006-08-25

Nem számít többé bolygónak a Plútó, így Naprendszerünkben a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) csütörtöki döntése nyomán nyolc bolygó van a korábbi kilenc helyet. Az IAU idei prágai kongresszusán egy szakértői bizottság hosszas vita után javasolta a Plútó trónfosztását.

Pestisveszélyt rejt a globális felmelegedés

Tudomány - 2006-08-24

Norvég kutatók megfigyelték, hogy a hőmérséklet emelkedése és a csapadékos időjárás igen kedvező a bubópestist terjesztő élőlények számára, így valószínű, hogy a megbetegedések száma emelkedni fog.

Elkészült a világ vízszegény területeinek térképe

Tudomány - 2006-08-22

A víz világhete alkalmával rendezett stockholmi konferencián hétfőn bemutatták azt a friss világtérképet, amely Földünk vízhiányos területeit mutatja be. A több száz tudós részvételével megrajzolt térkép tanúsága szerint a korábban jósolt 2025 helyett már 2006-ra elértük azt az állapotot, amikor a világ népességének egyharmada vízhiánytól szenved.

Arannyal a daganatok elleni harcban

Tudomány - 2006-08-21

Manapság az aranyat alkalmazzák a homeopátiában és a színterápiában is, fogyasztható porként, tabletta formájában és injekcióban is beadható (pl. reumás izületi gyulladás esetében). Az arany fogalma a gazdagság és jólét képzetével kapcsolódik össze már évszázadok óta.

Megvan az emberré tevő DNS?

Tudomány - 2006-08-18

A HAR1 génnek köszönhető az agykéreg gyors evolúciója. Az emberi génkészlet legdinamikusabban fejlődő génrészletét azonosították be amerikai kutatók, akik szerint e génnek köszönhetjük, hogy ma már nem a fákon mászkálunk, hanem úgy élünk, ahogyan élünk.

A természeti csapások évszázadai

Tudomány - 2006-08-17

A következő kétszáz év a természeti csapások évszázadai lesznek, amikor jelentősen megszaporodnak az erdőtüzek, az árvizek, s az emberek sokat szenvednek majd a szárazságtól is - vélik angol tudósok.

Megtalálták az apokalipszis történeti gyökerét?

Tudomány - 2006-08-15

Egy nemzetközi kutatócsoport úgy gondolja, hogy megtalálta az apokalipszis történeti hátterének gyökerét: egy öt kilométer átmérőjű jordániai meteoritkráterről van szó. A becsapódás valószínűleg a kőkorszakban történt, amikor a terület már lakott volt.

Nem sikerült kiemelni a mamutot Baranyában

Tudomány - 2006-08-14

Nem sikerült kiemelni a földből a baranya megyei Zók mellett megtalált gyapjas mamutot. A mamutmaradványokra egy falubéli figyelt fel, egy földből kilátszó agyardarabot vett észre. A szakemberek úgy gondolják, hogy a 10-18 ezer évvel ezelőtt élt mamut valamilyen sérülésbe halt bele és egy mélyebb árokba, vagy verembe zuhant, ahol eltört a hatalmas állat egyik agyara.

Nézzünk hullócsillagot a hétvégén!

Tudomány - 2006-08-11

Hullócsillagok akkor tűnnek fel az égen, ha parányi porszemek vagy fémdarabok ütköznek össze Földünkkel. A parányi porszemek a légkör molekuláival való súrlódásuk következtében azonnal átmelegszenek és felizzanak, felvillanó fénycsíkokként tűnnek fel az égen.

Műszaki és természettudományos ösztöndíjprogram

Tudomány - 2006-08-10

Informatika, elektronika, méréstechnika, földmérés, kísérleti műszerezés, gyártástechnológia, logisztika, anyagtudomány, vegyészet, alkalmazott fizika és matematika - ezeket a területeket érinti az Európai Nukleáris Kutatóközpont pályázata.

Tizenöt éves lett a www

Tudomány - 2006-08-09

Augusztus hatodikán lett 15 éves a www, vagyis a world wide web, a világméretű háló, amely hozzájárult az internet elterjedéséhez, és gyökeresen változtatta meg és változtatja napjainkban is az életünket.

Sikeresen tesztelték Magyarországon az AIDS-tapaszt

Tudomány - 2006-08-09

Sikeresen tesztelték Magyarországon a DarmaVirt, az új AIDS ellenes csodaszert, amelyet Lisziewicz Julianna, 25 éve az Egyesült Államokban élő magyar tudós cége fejlesztett ki.

Hol tömörül 2025-ben a Föld népessége?

Tudomány - 2006-08-08

Az amerikai Earth Institute (Föld Intézet) térképe a Föld népességének változását mutatja be 2025-ig. Jelentőségét az adja, hogy korábban csak országok szintjén ábrázolták a várható változásokat, az új térkép viszont ennél kisebb területi egységekre bontva mutatja be a népesség jövőbeli alakulását.

Áttörés a szívinfarktus kezelésében

Tudomány - 2006-07-24

Brit orvosok bejelentették, hogy képesek a szívinfarktus következtében károsodott szívfalat a szív megnyitása nélkül kezelni.

Magyar nemzeti szakértők az Európai Unióban

Tudomány - 2006-07-12

Az elmúlt években a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól (NKTH) több munkatárs is sikeresen pályázott az Európai Bizottság által meghirdetett nemzeti szakértői pozíciókra. Ezt a tényt az NKTH pozitívan értékeli, mivel ez bizonyítja, munkatársai nemzetközi szinten is elismert szakemberei az európai kutatáspolitikának

Kutatóközpont Debrecenben?

Tudomány - 2006-07-10

Európa egyik legnagyobb kutatóközpontja épülhet meg Magyarországon, ha a magyar kormány ajánlatot tesz, s uniós szinten is döntenek arról, hogy a tervezett európai neutronforrás magyar helyszínen valósuljon meg.

Hajdú-bihari projektek – uniós támogatással 4.

Tudomány - 2006-07-10

Az európai uniós társfinanszírozású fejlesztések Hajdú-Biharban is éreztetik a hatásukat. A Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjaira a megyéből több mint kétezren pályáztak, közülük 1 047-en kaptak támogatást, összesen csaknem 48 milliárd forintot. Sorozatunkban ezek közül mutatunk be néhány példaértékű projektet.