Fontos

Eredmények megjelenítése 121-től 140-ig 2975 találatból.

ET: Hollandiának többet kell tennie a munkaerő-kizsákmányolás céljából folytatott emberkereskedelem elleni küzdelem érdekében

Fontos - 2023-11-09

- Hollandiának többet kell tennie a munkaerő-kizsákmányolás céljából folytatott emberkereskedelem elleni küzdelem érdekében - szólított fel az Európa Tanács szakértői csoportja csütörtökön közzétett jelentésében.

Az EU kedden újabb segélyt szállító repülőgépeket indított a gázaiak számára

Fontos - 2023-11-07

- Az Európai Unió humanitárius légihídján keresztül kedden két újabb járatot indított a gázaiak megsegítésére - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos a belgiumi Oostendében, az egyik járat indulásakor tartott sajtótájékoztatóján közölte, az uniós segélyeket szállító másik repülőgép Dubajból szállt fel kedden. A két gép fedélzetükön csaknem 115 tonna segélyt visz. A repülőgépek az észak-kelet-egyiptomi el-Arís repülőterén szállnak le, a rafahi határátkelőhely közelében - tájékoztatott

Kék bolygó - Komposztálható bioműanyag csomagolást fejlesztett ki egy magyar cég

Fontos - 2023-11-07

- Az élelmiszer-hulladékokkal együtt komposztálható úgynevezett bioműanyag csomagoló anyagokat fejlesztett ki a Bibo Franchise Kft.

A cég alapítója, kutatási vezetője volt a vendég Áder János korábbi köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának kedden megjelent adásában, amely a legnépszerűbb videómegosztón is megtekinthető.Juhász András elmondta, hogy 2011-ben elkezdett kutatás-fejlesztési munkájában alapvetően a vendéglátásnak szeretett volna fenntartható megoldásokat, környezetbarát és organikus alapanyagokból álló termékeket, leginkább tisztítószereket készíteni.

Mint a cégvezető fogalmazott, 2013-ban látta be, hogy a termékek esetében az úgynevezett környezeti lábnyomot, nagyobb részben - mintegy 70 százalékban - a csomagolás teszi ki, emiatt kezdett el bioműanyagokkal kísérletezni, illetve csapatával kutatás-fejlesztési programot is elindítottak.

Hat év munkájával sikerült kidolgozniuk azt a módszert, melynek segítségével a világon ma is egyedülálló módon sikerült száz százalékban bioműanyagba csomagolni tisztítószereiket - mondta, hozzáfűzve, hogy ennek lett a továbbfejlesztett változata az az idei Planet Budapest Expón is bemutatott csomagolóanyag, amely már élelmiszeripari termékek, akár üdítőitalok csomagolására is alkalmas.

Januártól jönnek a kötelező visszaváltási díjas termékek

Fontos - 2023-11-06

2024. január 1-től indul a kötelező visszaváltási rendszer, amely a 0,1-3,0 literes űrtartalmú műanyag, fém vagy üveg csomagolású italtermékeket érinti. A visszaváltási díj - palackonként 50 forint - nem a gyártók bevételét gyarapítja, hanem a hatékonyabb, fenntarthatóbb hulladékkezelés megvalósítását szolgálja - közölte hétfőn a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Libanon azonnali elhagyására kéri az amerikai állampolgárokat az Egyesült Államok kormánya

Fontos - 2023-11-05

A washingtoni külügyi tárca konzuli szolgálatának utazási információs oldalán megjelent frissített figyelmeztetés egyben az egész világra kiterjedően óvatosságra kéri a külföldön tartózkodó amerikai állampolgárokat.

A dokumentum Libanonra vonatkozó része a kiszámíthatatlan biztonsági helyzetre hivatkozva arra kéri az amerikaiakat, hogy addig távozzanak a közel-keleti országból, ameddig a kereskedelmi repülőjáratok közlekednek.

OGY - Titkosszolgálati jelentés: az erőszak fokozódik a határtérségben

Fontos - 2023-11-02

Az erőszak fokozódik a határtérségben, ami próbára teszi a szolgálatot teljesítő állományt - derül ki abból a titkosszolgálati jelentésből, amelyet az Országgyűlés honlapján tettek közzé.

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető hétfőn jelentette be: a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén kezdeményezte, hogy a közvélemény is ismerhesse meg a migráció és a terrorizmus összefüggéseiről szóló titkosszolgálati jelentést

A nemzetbiztonsági bizottság mai ülésén hivatalosan is kezdeményeztem a migráció és a terrorizmus összefüggéseiről szóló titkosszolgálati jelentés feloldását. Az indítványt a bizottság támogatta, így azt a közvélemény is megismerheti hamarosan" - írta Facebook-oldalán a kormánypárti politikus.

A jelentésben az áll, hogy Magyarország és Európa illegális migrációval szembeni védelmét a jogszabályok, a déli határon szolgálatot teljesítő állomány, valamint a biztonsági határzár jelenti. Az elmúlt időszak tendenciái és a rendvédelmi és nemzetbiztonsági szervek információi azt mutatják, hogy a védvonal mindhárom eleme növekvő nyomásnak van kitéve. A jogi pillért tekintve az EU migrációs paktuma jelent kockázatot.

NAK: segítséget kapnak a gazdák a pocokinvázió elleni küzdelemben

Fontos - 2023-11-02

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kérésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a korábbinál 20 százalékkal nagyobb mennyiség kihelyezését engedi a védekezésre használható készítményekből - közölte a NAK csütörtökön.

NMHH: Magyarországon is egyre elterjedtebb csalási módszer a hívószám-hamisítás

Fontos - 2023-10-31

Magyarországon is egyre elterjedtebb csalási módszer a hívószám-hamisítás (phone number spoofing, caller ID spoofing) - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága kedden.

A hívószám-hamisítás során nem a hívást kezdeményező valódi telefonszáma jelenik meg a készüléken, hanem egy másik, a hívó által előre beállított azonosító.

A csaló azért hajtja végre a számcserét, hogy elnyerje a bizalmat: a beérkező híváskor a kijelzőn a telefon névjegyzékében látszólag egy közismert szolgáltató száma tűnik fel.

Kína kész fejleszteni az Egyesült Államokkal való katonai kapcsolatait

Fontos - 2023-10-30

Kína hétfőn kifejezte hajlandóságát, hogy katonai kapcsolatokat fejlesszen ki az Egyesült Államokkal, miután a két ország a múlt héten megerősítette a kétoldalú kommunikációs csatornák újbóli megnyitásának fontosságát haderejük között.

Párbeszéd: kárpótolni kell a recskieket!

Fontos - 2023-10-27

Kárpótolni kell a recskieket, és nyilvánosságra kell hozni minden, a heves vármegyei község andezitbányájánál történt sárlavinához kapcsolódó dokumentumot - mondta a Párbeszéd társelnöke pénteki online sajtótájékoztatóján.

MNB: felügyeleti korlátozások nélkül működhet tovább a Polgári Bank

Fontos - 2023-10-25

Az MNB feloldotta - a kockázatvállalásra, osztalékfizetésre, illetve a követelésértékesítésre vonatkozó - átmeneti korlátozásait a Polgári Bankkal szemben, miután a hitelintézet közgyűlése nemrég elfogadta a 2022. évi éves beszámolóját, amelyet előzőleg a bank könyvvizsgálója is auditált - közölte a jegybank szerdán.

Megjegyezték, hogy a bank tőkehelyzete, likviditása és egyéb főbb prudenciális mutatói alapján a jogszabályoknak megfelelően működik.A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2022 decembere óta négy határozatban kötelezte a Polgári Bankot a korlátozó intézkedések alapjául szolgáló hiányosságok pótlására: pénzügyi intézményi és IFRS minősítéssel rendelkező auditor cég megválasztására, a könyvvizsgálóval való szerződés megkötésére, illetve a tavalyi éves jelentés elfogadására.

Lengyel kormányalakítás - A négy ellenzéki tömörülés megállapodott a parlamenti többség létrehozásáról

Fontos - 2023-10-24

Az eddig ellenzékben lévő négy lengyel tömörülés megállapodott a parlamenti együttműködésről és a parlamenti többség létrehozásáról - közölte az ellenzék keddi varsói sajtóértekezletén Donald Tusk, a Polgári Platform elnöke. Mint elmondta, a koalíció őt támogatja kormányfőjelöltként.

A fő ellenzéki erőt, a Polgári Koalíciót (KO) vezető Polgári Platform (PO) elnöke mellett a szejmben megtartott sajtóértekezleten Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke, Szymon Holownia, a Lengyelország 2050 (Polska 2050) párt elnöke, valamint Wlodzimierz Czarzasty, az Új Baloldal tömörülés társelnöke szólalt fel.

Josep Borrell: legfontosabb a segélyszállítmányok eljuttatása a Gázai övezetbe

Fontos - 2023-10-23

Az a legfontosabb most, hogy felhívjuk a figyelmet a humanitárius segélyek eljuttatásának fontosságára a Gázai övezetbe - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban hétfőn.

Josep Borrell a tagállamok külügyminisztereinek tanácsülését megelőzően hangsúlyozta: fel kell lépni a túszok szabadon bocsátásáért, mindent meg kell tenni a kialakult helyzet elmérgesedésének elkerüléséért. Tűzszünetre van szükség, újra meg kell teremteni a politikai békefolyamat folytatásának feltételeit, de mindenekelőtt lehetővé kell tenni a humanitárius segítség bejutását a Gázai övezetbe.

Az izraeli hadsereg humanitárius övezetet hoz létre a Gázai övezet déli részén

Fontos - 2023-10-18

Izrael humanitárius övezetet hoz létre az övezet déli, tengerparti részén a Gázai övezet északi részéről elmenekülők részére - jelentette a katonai szóvivő szerdán.

Az izraeli hadsereg (IDF) továbbra is arra szólítja fel az övezet északi részének civil lakosságát, hogy meneküljenek a Vádi Gáza folyón túli, déli területekre, ahol Al-Mavasziban segélyekkel várja majd őket egy humanitárius zóna.

A hadsereg közleménye szerint a nemzetközi humanitárius segélyeket "szükség esetén" a Hán-Junisztól nyugatra eső területre irányítják. A hét eleje óta a Gázai övezet északi része lakosainak százezrei költöztek délre az izraeli hadsereg felszólítása nyomán.

A PSZ az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények átfogó vizsgálatát kezdeményezte az ombudsmannál

Fontos - 2023-10-16

- A gyermekek jogainak védelme érdekében a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények (EGYMI) szakmai vizsgálatát kezdeményezte az alapvető jogok biztosánál.

Javasolták,hogy Kozma Ákos indítson átfogó szakmai vizsgálatot az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményekben, konduktív pedagógiai intézményekben.

Hozzátették: a szakszervezethez érkezett panaszok, jelzések alapján az épületek rossz állapotban vannak, a körülmények méltatlanok, nem mindenhol megfelelő végzettségű szakember foglalkozik a gyermekekkel, a tanulókkal. Több helyen kevés például a gyógypedagógus, a gyógypedagógiai asszisztens, a gyógytornász, az iskolaorvos, a védőnő - sorolták.

Ukrajnai háború - A Nemzetközi Migrációs Szervezet továbbra is segíti a menekülőket

Fontos - 2023-10-15

- A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) továbbra is biztosítja az élelmiszersegélyek "különböző formáit" az Ukrajnából menekülők számára - közölte a szervezet az élelmezés október 16-i világnapja alkalmából vasárnap.

Az IOM Magyarország mintegy 13 ezer melegétel-utalványt osztott ki a családoknak közvetlenül, valamint a nem kormányzati partnerei által működtetett menedékhelyeken keresztül - tudatta közleményben a szervezet.

Telefonos csalókat tartóztattak le milliós lopások miatt

Fontos - 2023-10-12

- Telefonos csalókat tartóztatott le a bíróság, akik milliókhoz jutottak többeket félrevezetve. A Veszprém Vármegyei Főügyészség közleménye szerint öt férfit tartóztattak le, akik közreműködtek a telefonos csalásban, köztük két ukrán állampolgárt.

Visszaeső illegális dohánykereskedőt tartóztattak le Pécsen

Fontos - 2023-10-11

Pénzmosás gyanúja miatt letartóztattak egy baranyai férfit, aki illegálisan kereskedett dohánytermékekkel annak ellenére, hogy hasonló tevékenység miatt nem jogerősen három és fél év börtönre ítélték - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense szerdán.

- Izrael ellenőrzi a gázai határt

Fontos - 2023-10-10

Izrael ellenőrzése alá vonta a Gázai övezet határát, az elmúlt 24 órában már nem szivárogtak be fegyveresek Izrael területére - közölte az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari hétfő reggel a katonai rádióban.

A hadsereg közölte, hogy elaknásítja azokat a területeket, ahol a palesztin területet Izraeltől elválasztó biztonsági kerítést áttörték. Az izraeli katonaság szóvivője arra is kitért, hogy nincsenek arra utaló jelek, hogy a határ alatt alagutak húzódnának, melyeken keresztül szélsőségesek juthatnának be Izraelbe. Ugyanakkor úgy vélik, hogy még lehetnek bujkáló terroristák Izrael területén.

A veszélyhelyzeti kormányrendelet visszavonására kéri a kormányt Debrecen polgármestere

Fontos - 2023-10-09

A veszélyhelyzeti kormányrendelet visszavonását kéri a kormánytól Debrecen polgármestere.

Papp László (Fidesz-KDNP) hétfői közleményében azt írta, elfogadhatatlan, hogy olyan szabályozás legyen érvényben, amely lehetővé teszi a kormányhivatalok számára, hogy a környezetszennyező cégekkel szemben ne bírságot szabjanak ki, ne a bezárás szankciója fenyegesse a szabályok megszegőit, hanem szerződést kössenek velük, amelyben a szennyező vállalja, hogy egy bizonyos határidőn belül megszünteti a jogsértést.

A debreceni polgármester annak a meggyőződésének adott hangot, hogy környezetvédelmi kérdésekben az állami szervekbe vetett közbizalom alapja a következetes és szigorú hatósági fellépés.

Így születhetett meg Debrecenben az ország legszigorúbb, az európai uniós előírásokon is messze túlmutató környezetvédelmi engedélye a CATL akkumulátor üzeme kapcsán - írta.

Papp László emlékeztetett rá: néhány héttel ezelőtt született egy jogszabály, amely lehetővé tette, hogy a szabályt szegők környezetvédelmi szerződést kössenek a kormányhivatalokkal. Majd ígéret született arra, hogy módosítják a rendeletet úgy, hogy csak működő kohászati üzemekre vonatkozzon.