Fontos

Eredmények megjelenítése 101-től 120-ig 2975 találatból.

Donald Tusk lengyel kormányfő a jogállamiság visszaállításáért felelős tárcaközi csoport felállítását rendelte el

Fontos - 2023-12-14

- A jogállamiság visszaállításáért felelős tárcaközi csoport felállítására adott ki utasítást a lengyel jogi közlönyben csütörtökön megjelent dokumentum szerint Donald Tusk lengyel kormányfő.

A közzétett rendelkezés értelmében a csoport azonosítani fogja azon területeket, amelyeken Lengyelországban "visszaálítandó a jogállamiság és az alkotmányos rend". A testület javaslatokat is tesz erre.

Behalt az online számla rendszer, a NAV ezért már inkább telefonálgat a nagyobb cégeknek

Fontos - 2023-12-12

A számlák adatainak online beküldése és annak letöltése már több tagországban is bevált adóhatósági módszer.

A magyar rendszer annyiban más, hogy nem igazán működik. Egyszerűen megállnak a szerverek és nincs kommunikáció. Elsőre általában az adószám-lekérdezés hal meg, majd a token lekérés, végül már számlát se lehet feladni a NAV felé.

Az MKOE megkereste a NAV Informatikai Felügyeleti Főosztályát, de konkrét információk hiányában legfeljebb abban értettünk egyet, hogy az adóhatóságnak nyilvánosan kellene követnie és bemutatnia a folyamatokat a honlapján és fejleszteni kell az üzemszüneti nyilvántartást.

Nem nyerte el az új lengyel szejm bizalmát Mateusz Morawiecki kabinetje

Fontos - 2023-12-11

Az októberi parlamenti választások nyomán megalakult lengyel parlamenti alsóház (szejm) nem adott hétfőn bizalmat Mateusz Morawiecki miniszterelnök kabinetjének. A parlamentnek így egy új jelöltet kell megbíznia kormányalakítással.

A 460 fős szejmben 190 képviselő bizalmat szavazott a november végén beiktatott Morawiecki-kormánynak, 266-an - a Polgári Koalíció (KO), a Lengyel Parasztpárt (PSL), a Lengyelország 2050 (PL2050) és az Új Baloldal tagjai - azonban ellene voksoltak. Senki sem tartózkodott, három képviselő nem volt jelen.

Kína új akciótervet mutatott be a levegőminőség javítására

Fontos - 2023-12-08

Kína "szigorúan és észszerűen" fogja szabályozni a teljes szénfelhasználást és korlátozni fogja a nagy kibocsátású projekteket a levegőminőség javítása érdekében - közölte a kínai államtanács.

A terv szerint Kína 2025-re a 2020-as évhez képest tíz százalékkal kívánja csökkenteni a 2,5 mikrométernél finomabb szálló por sűrűségét, és a súlyos szennyezéssel járó napok számát 1 százalék alatt akarja tartani.

Az intézkedések között megjelenik továbbá az új és tiszta energiaforrások fejlesztése, a földgáztermelés növelése, valamint a nagy energiafogyasztást és magas kibocsátást eredményező projektek visszaszorítása.

Automatikus titkosítani fogja a személyes üzeneteket a Facebook és az Instagram

Fontos - 2023-12-07

- Automatikusan titkosítani fogja a személyes üzeneteket a jövőben a Facebook és az Instagram - jelentette helyi idő szerint a Meta illetékeseire hivatkozva a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap.

A végponttól végpontig (end-to-end), vagyis a két felhasználó közötti üzenetváltás teljes titkosítása jelenleg opcionális a közösségi oldalakon. A WSJ értesülése szerint a Messengerben az automatikus titkosítás már ezen a héten aktiválódik, és a következő hetekben fokozatosan vezetik be minden felhasználó számára. Az Instagramon 2024 elején lép életbe a változtatás.

EU-jelentés: 2023 lesz a világ eddig legmelegebb éve

Fontos - 2023-12-06

Az idei lesz a legmelegebb év a világban, mivel az év első 11 hónapjában a globális átlaghőmérséklet rekordmagas szintet ért el, 1,46 Celsius-fokkal haladta meg az 1850 és 1900 közötti átlagot - közölte az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus szerdán.

A Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálatának (C3S) jelentése szerint a január és november közötti időszak átlaghőmérséklete 0,13 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az eddigi legmelegebb év, 2016 azonos időszakának átlaga.

Emlékeztettek, 2023 novembere volt a világ valaha mért legmelegebb novembere, amikor a felszíni levegő átlagos hőmérséklete 14,22 Celsius-fok volt, ami 0,85 Celsius-fokkal lépi túl az 1991-2020 közötti időszak novemberi átlagát, és 0,32 Celsius-fokkal haladja meg az előző legmelegebb, 2020 novemberét.

A termőtalaj riasztó ütemű csökkenésére hívja fel a figyelmet az ökológiai kutatóintézet a talaj világnapja alkalmából

Fontos - 2023-12-05

Az egészséges talajok fontosságára, a termőtalaj riasztó ütemű csökkenésére hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a talaj világnapja alkalmából közölt keddi közleményében.

Pert indított a Meta ellen több mint nyolcvan spanyol sajtóorgánum

Fontos - 2023-12-04

- Tisztességtelen verseny miatt indított pert a Meta technológiai nagyvállalat ellen a több mint nyolcvan spanyol sajtóorgánumot tömörítő AMI médiaszövetség.

A szervezet weboldalán hétfőn megjelent közlemény szerint a Meta 2018. május 25. és 2023. július 31. között "szisztematikusan és tömegesen" megszegte az európai adatvédelmi törvény előírásait, amikor figyelmen kívül hagyta, hogy a hirdetési profilok megalkotásához az állampolgároknak hozzá kell járulniuk adataik felhasználásához.

Izrael-HAMASZ: folytatódnak a harci cselekmények

Fontos - 2023-12-01

- Lejárt péntek reggel az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között múlt pénteken életbe lépett tűzszünet, az izraeli hadsereg (IDF) pedig bejelentette, hogy folytatja a harci cselekményeket a Hamász ellen.

A bejelentés szerint a Hamász megsértette a tűzszünetet, rakétát lőtt ki Izraelre.

OGY - Választási törvények módosításáról tárgyal a parlament

Fontos - 2023-11-30

Rendkívüli ülést tart a kormánypárti képviselők kezdeményezésére csütörtökön az Országgyűlés, amely egyebek mellett egyes választási törvények módosítását is megtárgyalja.

Egy váci pékséget záratott be a Nébih

Fontos - 2023-11-29

Súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok, higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy a Pest vármegyei Vácon működő pékség és cukrászüzem tevékenységét.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzése során többek között mintegy egy tonna nem nyomon követhető, valamint lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert vontak ki a forgalomból, találtak több éve lejárt terméket is.

Életfogytiglant kapott egy férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

Fontos - 2023-11-27

A "három csapás" jogintézményének alkalmazásával ítélték életfogytig tartó szabadságvesztésre azt a férfit, aki szexuális bűncselekményt követett el nevelt lánya, egyben unokahúga ellen - közölte a Győri Fellebbviteli Főügyészség hétfőn.

RMDSZ: lesz választási megállapodás az Erdélyi Magyar Szövetséggel

Fontos - 2023-11-24

- Lesz választási megállapodás a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) között a jövő évi romániai választásokon - közölte pénteken az RMDSZ a kisebbik erdélyi magyar párt politikusaival folytatott kolozsvári egyeztetést követően.

Egy debreceni rádió és a fővárosi Hír FM közösségi rádió szolgáltatójára is bírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa

Fontos - 2023-11-23

Egy debreceni rádió és a fővárosi Hír FM közösségi rádió szolgáltatójára is bírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa - közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön.

A közlemény szerint a médiatanács a Budapest 95,3 MHz-en fogható Hír FM körzeti vételkörzetű, közösségi jellegű rádió július 23-án kora reggel sugárzott Háttérkép című műsorával szemben - több bejelentés nyomán - indított hatósági eljárást.

Az Egyesült Államok újabb katonai segélyt küld Ukrajnának, miközben szankciókkal sújtott orosz katonákat

Fontos - 2023-11-21

- Az Egyesült Államok 100 millió dollár (mintegy 36 milliárd forint) új katonai segélyt jelentett be Ukrajna számára az ország védelmi szükségleteinek biztosítására hétfőn.

Illegális bevándorlás - A pozsonyi kormány újból meghosszabbította az ellenőrzést a magyar határon

Fontos - 2023-11-20

- Ismét meghosszabbítja Szlovákia a még október elején bevezetett ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a pozsonyi kormány hétfői döntésére hivatkozva.

A cseh hatóságok zároltak többtucatnyi orosz tulajdonú ingatlant

Fontos - 2023-11-17

Többtucatnyi orosz tulajdonú ingatlant zároltak a cseh hatóságok, miután az Ukrajna elleni katonai támadás miatt a prágai kormány szerdán a nemzeti szankciós listára helyezte a külföldön lévő orosz vagyont kezelő moszkvai állami céget.

Otthon Centrum: egymillió forint közelében a vidéki új lakások négyzetméterára

Fontos - 2023-11-16

Az új építésű vidéki lakások kínálati négyzetméterára átlagosan 995 ezer forint volt az idei harmadik negyedévben, ami 2,1 százalékkal magasabb az előző negyedéves értéknél, és éves összevetésben 15 százalékos áremelkedést jelent - közölte az Otthon Centrum (OC) csütörtökön, saját felmérésének eredményét ismertetve.

Az MNB 68 millió forintra bírságolta a CIB bankcsoportot

Fontos - 2023-11-14

- A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 68 millió forint bírságot szabott ki a CIB bankcsoportra. A felügyeleti vizsgálaton hiányosságot tártak fel egyebek közt a kiszervezett tevékenységek bejelentésében, nyilvántartásának vezetésében, a belső ellenőrzési területen, valamint a csalásmegelőzési folyamatok szabályozásában, nyilvántartásában - közölte a jegybank kedden

Megemelte éves eredmény-célkitűzését a Mol

Fontos - 2023-11-10

- A Mol-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) elérte a 744,2 milliárd forintot (2,1 milliárd dollár) az idei első három negyedévben.

Az előző évi 1335,1 milliárd forint után (3,627 milliárd dollár) a társaság 2,8 milliárd dollárra emelte az éves EBITDA-iránymutatását a korábbi 2,5 milliárd dollárról.