Pénzügyek

Eredmények megjelenítése 41-től 60-ig 943 találatból.

MNB: 2022-ben a GDP 6,3 százaléka volt az államháztartás nettó finanszírozási igénye

Pénzügyek - 2023-02-20

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2022-ben a GDP 6,3 százalékát tette ki, 4223 milliárd forint volt, az Eximbank egyenlegét is figyelembe véve a nettó finanszírozási igény a GDP 6,1 százaléka, 4093 milliárd forint volt - jelentette hétfőn a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 70,6 százalékát érte el 2022 végén, 47 296 milliárd forint volt. Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor adóssága 48 840 milliárd forint, a GDP 72,9 százaléka volt.

Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2022-ben 2640 milliárd forint a GDP 3,9 százaléka volt.

Magyar Bankholding: az MNB jóváhagyta a Takarékbank Zrt. és az MKB Bank Nyrt. fúziójának végrehajtását

Pénzügyek - 2023-02-07

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn engedélyezte a Magyar Bankholding fúziós menetrendjének záró lépését, ezzel az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. április 30-án összeolvad és MBH Bank Nyrt. néven, egységes márkanévvel és arculattal folytatja működését - közölte a pénzintézet kedden.

Több mint 100 milliárd koronát utal át a CEZ a cseh államnak

Pénzügyek - 2023-02-02

Több mint 100 milliárd koronát (1670 milliárd forint) utal át a Cseh Energetikai Művek (CEZ), a legnagyobb cseh energetikai cég az idén az államnak - közölte Ladislav Kríz, a CEZ szóvivője csütörtökön Prágában.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Pénzügyek - 2023-01-26

- Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett csütörtöki közleményében a Magyart Nemzeti Bank (MNB) azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Száz százalék közelében a brit államadósság-ráta

Pénzügyek - 2023-01-24

- A kedden ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint 2022 végére száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósság-ráta, amely hat évtizede nem mért csúcson jár.

Gazdaságfejlesztési miniszter: januárban megszűnik a hiteltörlesztési moratórium

Pénzügyek - 2022-12-13

A kormány nem hosszabbítja meg a fizetési moratórium év végével lejáró hatályát - jelentette be keddi közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Visszafogott harmadik negyedévet zártak a magyarországi kockázati- és magántőkebefektetők

Pénzügyek - 2022-12-12

Visszafogott harmadik negyedévet zártak a magyarországi kockázati- és magántőkebefektetők - közölte a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) az Ernst&Younggal közösen készített legfrissebb jelentése alapján hétfőn.

A közlemény szerint idén július és szeptember között 31 tranzakció során 31 vállalkozás jutott összesen 12,712 milliárd forint kockázati tőkéhez.

MNB: 12 millió forint bírság az MKB Bank befektetési szolgáltatási hiányosságai miatt

Pénzügyek - 2022-12-06

- A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 12 millió forint bírságot szabott ki az MKB Bankra, egyebek közt az ügyfeleknek nyújtott befektetési tanácsadás gyakorlatához, egyes értékpapírok nyilvántartásához, a bennfentes kereskedelem lehetőségét megakadályozó szűrőrendszerhez kötődő hiányosságok miatt. A feltárt problémák nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható működését - közölte az MNB kedden.


Az MNB ötmillió forintos bírságot szabott ki a Molra

Pénzügyek - 2022-12-05

A jegybank ötmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Mol Nyrt.-re, mert a cég a vecsési kőolajmező feltárásával kapcsolatos hírt nem a tőkepiaci működés szempontjából irányadó jogszabálynak megfelelően és felületeken tette közzé - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.

Netrisk: 14 százalékkal drágultak a gépjárművek kötelező biztosításai

Pénzügyek - 2022-12-01

Tavalyhoz képest 14 százalékkal emelkedve 27 631 forintra nőtt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlaga - közölte a Netrisk. A biztosítási portál adatai alapján novemberben több mint 19 ezer új kötelező szerződés jött létre, 4 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

Az érintett járművek átlagos életkora 20 év, a rangsort a Suzuki vezeti az Opel és a Volkswagen előtt - írták.

A drágulás oka az alkatrészek árának emelkedése, valamint a több baleset, ami növelte a kárkifizetések összegét.

Musk több mint 100 milliárd dollárt veszített az idén

Pénzügyek - 2022-11-22

Elon Musk, aki a világ leggazdagabb embere, több mint 100 milliárd dollárral lett szegényebb az idén - jelentette kedden a Bloomberg. A hírügynökség számításai szerint Musk nettó vagyona összességében 100,5 milliárd dollárral csökkent, többel, mint a Bloomberg 500 milliárdost számon tartó listáján bárki. A nagy veszteség ellenére a vállalkozó még mindig a leggazdagabb ember a bolygón, 169,8 milliárd dollár vagyonnal.

Musk csak hétfőn 8,6 milliárd dollárt veszített azzal, hogy elektromosautó-gyártója, a Tesla részvényei két éve a legalacsonyabb szintre estek.

Elon Musk máris megszüntetett több munkavállalói juttatást friss szerzeményénél, a Twitternél. Megszűntek például teljesítménypótlékok, valamint az egészségügyi, a képzési és az otthoni internethez történő hozzájárulások, illetve az óvodai juttatások.

Uniós egyeztetéssel tárt fel adóhiányt a NAV egy játékfejlesztőnél

Pénzügyek - 2022-11-21

- Külföldi adóhatóság információja alapján indított jogkövetési vizsgálatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy játékfejlesztéssel foglalkozó magánszemélynél, így állapította meg, hogy a fejlesztő nem vallott be 100 millió forint jogdíjjövedelmet és 15 millió forint személyi jövedelemadót - közölte a NAV hétfőn.

Az MNB 42,5 millió forintra bírságolta a Takarékbankot

Pénzügyek - 2022-11-09

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 42,5 millió forint bírságot szabott ki a Takarékbankra a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenysége terén feltárt hiányosságok miatt - közölte az MNB szerdán.

A bank több pénzmosásgyanús ügyletet egyáltalán nem, vagy nem haladéktalanul jelentett be, illetve több esetben nem tett ismételt bejelentést sem az illetékes hatóságnak, továbbá nem megfelelően működtette szűrőrendszerét - állapította meg a jegybank a Takarékbank Zrt.-nél tartott célvizsgálat során, amelyben a 2018 júliusától induló időszakot tekintette át.

Hat európai bankrendszer, köztük a magyar kilátását rontotta negatívra a Moody's

Pénzügyek - 2022-11-02

Negatívra rontotta az eddigi stabilról hat európai bankrendszer, köztük a magyar bankszektor kilátását szerdán a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a Londonban bejelentett lépést, hogy az árak és a kamatok emelkedése számos üzleti vállalkozás és háztartás hitelképességét érinti, és emiatt új problémás kinnlevőségek keletkezhetnek.

A Moody's a magyar mellett a német, az olasz, a cseh, a lengyel és a szlovák bankrendszer kilátását módosította negatívra.

Louise Welin, a Moody's szakterületi alelnöke a bejelentéshez fűzött indoklásában hangsúlyozta: a hitelminősítő várakozása szerint ezekben a gazdaságokban tovább romlanak a működési feltételek, és ez gyengíti a bankok kinnlevőség-portfolióinak minőségét, nyereségességüket és finanszírozási hozzáférésüket, jóllehet e hatások eltérően érintik az egyes gazdaságokat

Az MNB 25 millió forintra büntette a Duna Takarék Bankot

Pénzügyek - 2022-10-25

A jegybank 25 millió forint bírságot szabott ki a Duna Takarék Bank Zrt.-re a csalásmegelőzési rendszer, a projekthitelezés, a monitoring, a behajtási tevékenység, az értékvesztés-képzés és az informatika területén feltárt problémák miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden.

Az IMF a költségvetési kiadások csökkentését javasolja a kormányoknak az infláció visszaszorítása érdekében

Pénzügyek - 2022-10-13

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a kormányoknak folytatniuk kell a költségvetési hiány csökkentését, annak ellenére, hogy támogatni kívánják a háztartásokat az energia- és élelmiszerárak emelkedése közepette.

Az IMF Fiscal Monitor jelentése szerint a teljes globális államadósság idén a GDP 91 százaléka lesz, 7,5 százalékponttal magasabb a koronavírus-járvány előtti szintnél.

A dokumentum összeállítói szerint számos fejlett és fejlődő ország adósságterhe csökkent a 2020-as csúcsokhoz képest a Covid utáni rendkívüli ösztönző intézkedések kivezetésével egyidejűleg csökkenő költségvetési hiány és a gazdasági növekedés élénkülésének hatására.

Az AutoWallis és partnere lesz októbertől a Renault importőre Magyarországon

Pénzügyek - 2022-10-05

Lezárult a Renault Hungária felvásárlása, melynek során az AutoWallis és a Salvador Caetano csoport által alapított vállalat tulajdonába került a Renault, a Dacia és az Alpine márkák kizárólagos magyar importőri joga - közölte az AutoWallis szerdán.

KSH - EDP-jelentés: 6,1 százalékosra emelkedik a kormányzati szektor GDP-arányos idei hiánya

Pénzügyek - 2022-10-03

- A kormányzati szektor uniós módszertannal számolt hiánya 3872,5 milliárd forint, a GDP 6,1 százaléka lehet ebben az évben a frissített EDP (Excessive Deficit Procedure) jelentés szerint - derül ki a KSH honlapján hétfőn megjelent friss adatokból.

A márciusi EDP jelentés 906,6 milliárd forinttal alacsonyabb 2965,6 milliárd forintos, a GDP arányában 4,9 százalékos hiánnyal számolt. A nominális GDP-értéket is valamelyest - 4,5 százalékkal - emelte a friss előrejelzés - 63 228,4 milliárdra forintra a márciusi 60 523,4 milliárd forintról.

Kamatdöntés - Matolcsy György: a jegybank más eszközökkel folytatja az infláció elleni küzdelmet

Pénzügyek - 2022-09-27

- Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.

A bankszövetség a kamatstop fokozatos kivezetésének elindítását tartja az egyetlen megoldásnak

Pénzügyek - 2022-09-19

A magyar gazdaság növekedése érdekében a Magyar Bankszövetség a kamatstop féléves hosszabbítása helyett - amelyet piactorzító megoldásnak tartanak - annak fokozatos kivezetését tartja az egyedüli, megfelelő szakmai megoldásnak.

A szövetség hétfői közleménye szerint az európai és a magyar gazdaságnak minden korábbinál több gazdaságfejlesztési és likviditást biztosító kölcsönre van szüksége a háborús recessziós hatás leküzdésére.

A megváltozott piaci körülményekhez mindenkinek alkalmazkodnia kell - írták, hozzátéve: ismert, hogy a lakossági jelzáloghitelekre meghirdetett kamatstop - amelynek terheit a bankszektor viseli - a háztartások ezreinek ad stabilitást olyan időkben, amikor rengeteg tényező vált kiszámíthatatlanná. Ugyanakkor több tízezer olyan hitelfelvevő részesül a bankok kárára a kamatstopból, akik nem szorulnak rá erre a védelemre - hangsúlyozták.