Pénzügyek

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 943 találatból.

Mabisz: jóval magasabbak voltak az átlagos kárkifizetések az idei viharszezonban, mint az előző években

Pénzügyek - 2022-09-09

Az idei május-augusztusi viharszezonban viszonylag kevés kárbejelentéshez a korábbi éveknél jóval magasabb átlagos kifizetések társultak a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint.

Az Erste Bank Hungary megvásárolhatja a Commerzbank magyarországi leányvállalatát

Pénzügyek - 2022-09-02

Az Erste Bank megkapta a hatósági engedélyeket a Commerzbank magyarországi leányvállalatának megvásárlásához. Már zajlanak az előkészületek és a tranzakció várhatóan 2022 második felében lezárul - jelentette be pénteki közleményében az Erste.

A Commerzbank magyarországi leányvállalatának integrálásával az Erste tovább bővíti vállalati üzletágát. A tranzakció zárását követően a Commerzbank ügyfelei is hozzáférhetnek az Erste Bank széles körű szolgáltatási kínálatához - hangoztatta az Erste Bank Hungary.

Az MNB a Revolut használatának kockázataira hívta fel a figyelmet

Pénzügyek - 2022-07-19

- A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Revolut használatának kockázataira hívta fel ismét a figyelmet kedden kiadott közleményében.Az MNB álláspontja szerint az ügyfelek védelme érdekében a Revolut Banknak itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel, tőkeerővel, a hazai jegybank felügyelete alá tartozó intézményként kellene végeznie tevékenységét.

Hitelminősítés - Felminősítette Horvátországot a Moody's a jövő évi eurócsatlakozás kedvező hatásai miatt

Pénzügyek - 2022-07-16

Egyszerre két fokozattal a befektetési ajánlású sávba emelte Horvátország hosszú futamidejű, devizában és hazai valutában fennálló államadósságának osztályzatát a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő azzal indokolta a lépést, hogy az Európai Unió gazdasági és pénzügyi szakminisztereinek tanácsa (ECOFIN) a héten elfogadta a horvát eurócsatlakozáshoz szükséges jogszabályokat, és ezzel véglegessé vált, hogy Horvátország jövő januárban belép az euróövezetbe.

A Magyar Bankholding több mint 65 milliárd forint nyereséget ért el tavaly

Pénzügyek - 2022-06-27

A Magyar Bankholding tavaly 69,5 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el, a teljes átfogó nyeresége pedig 65,5 milliárd forint volt. A társaság közleménye szerint a tagbankok közül az MKB Bank adózott eredménye 60,0 milliárd forintot, a Budapest Banké 10,8 milliárd forintot, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Banké pedig 2,0 milliárd forintot tett ki.

MNB: 2,345 milliárd euró volt a fizetési mérleg első negyedévi hiánya

Pénzügyek - 2022-06-22

Az idei első negyedévben 2,345 milliárd euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya, alig 12 millió euróval kisebb a tavalyi negyedik negyedévinél, de 2,718 milliárd euróval nagyobb az egy évvel korábbinál, amikor utoljára zárt negyedéves többlettel a folyó mérleg - derül ki Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közzétett előzetes adataiból.

A tőkemérleg negyedéves aktívuma 1,766 milliárd eurót ért el, ebből az Európai Uniótól befolyt tőkeátutalások 1,749 milliárd eurót tettek ki, ami 454 millió euróval kevesebb az előző negyedévinél, de jóval több az egy évvel korábbi 638 millió eurónál.

Ukrajnai háború - Az EU jóváhagyta a kis- és középvállalkozások támogatására szolgáló magyar programot

Pénzügyek - 2022-06-17

Az Európai Bizottság jóváhagyta pénteken azt a mintegy 90 milliárd forint (226 millió euró) keretösszegű magyar programot, amely a kis- és középvállalkozások (kkv) támogatására szolgál az Ukrajna ellen indított orosz háborúval összefüggésben - közölte a brüsszeli testület.

A közlemény Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztost idézte, aki azt mondta: a támogatás lehetővé teszi, hogy a magyar kormány enyhítse az ukrajnai háború gazdasági hatását és azt a likviditási hiányt, mellyel a különböző ágazatok kis- és középvállalkozásai a jelenlegi geopolitikai válság és az ahhoz kapcsolódó szankciók miatt szembesülnek.
Tekintettel a jelenlegi geopolitikai helyzet által okozott nagyfokú gazdasági bizonytalanságra, a program célja annak biztosítása, hogy a rászoruló vállalkozások továbbra is elegendő pénzforráshoz jussanak - emelték ki a brüsszeli indoklásban

A magyarok több mint fele a digitális fizetést részesíti előnyben

Pénzügyek - 2022-06-01

- A magyarok több mint fele a digitális fizetést részesíti előnyben a gyorsaság és a kényelem miatt - közölte az EVO Group a Visa partnerségével készült "Fizetési szokások" című nemzetközi reprezentatív tanulmányának eredményét szerdán.

Az adatokat 14 országban gyűjtötték, a Visa nyolc közép-kelet-európai országban, köztük Magyarországon volt a kutatók partnere.

A tanulmány szerint a magyar fogyasztók 57 százaléka bankkártyával fizet vásárláskor.

Hitelminősítés - Rendkívüli adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát az S&P

Pénzügyek - 2022-05-28

- Rendkívül magas adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát az S&P Global Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az orosz invázió okozta gazdasági károk miatt Ukrajna devizaadósság-törlesztési képessége most már egyre inkább a külső adományozóktól érkező finanszírozásoktól függ.

Az EU az uniós költségvetési szabályok felfüggesztését szorgalmazza 2023 végéig

Pénzügyek - 2022-05-23

Az Európai Bizottság hétfőn az uniós költségvetési szabályok felfüggesztését javasolta 2023 végéig, tekintettel az ukrajnai háború gazdasági következményeire. Az európai szemeszter hétfőn közzétett tavaszi csomagját bemutató brüsszeli sajtótájékoztatón Valdis Dombrovskis, a bizottság alelnöke elmondta: a javaslat célja, hogy segítse az európai gazdaságokat az ukrajnai háború által okozott gazdasági nehézségek átvészelésében.

A stabilitási és növekedési paktum szabályai szerint, az államháztartási hiánynak a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt kell maradnia, miközben az államadósság nem emelkedhet a GDP 60 százaléka fölé vagy folyamatosan csökkenő pályán kell lennie.

- Négy évtizede nem mért ütemre gyorsult áprilisban az éves brit infláció.

Pénzügyek - 2022-05-18

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt tizenkét havi fogyasztói árindex (CPI) a múlt hónapban 9 százalékkal emelkedett a márciusi 7 százalékos növekedés után.

Áprilisban 2,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak havi összevetésben.

Az infláció hónapok óta folyamatosan gyorsul Nagy-Britanniában: februárban 6,2, januárban 5,5, decemberben 5,4, novemberben 5,1, októberben 4,2, szeptemberben 3,1 százalékkal emelkedtek éves összevetésben a fogyasztói árak.

Betétbiztosítási alap: kötvénykibocsátással, a bankok egyszeri befizetéseiből fedezik a Sberbank-betétesek kártalanítását

Pénzügyek - 2022-05-06

- Kötvénykibocsátással és a bankok egyszeri befizetéseiből fedezik a Sberbank-betétesek kártalanítását az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) pénteki tájékoztatása szerint.

Egyedi tételek okozták az OTP veszteségét az első negyedévben

Pénzügyek - 2022-05-06

Egyedi tételek okozták az OTP-csoport 33,4 milliárd forintos veszteségét az első negyedévben, mivel a számviteli szabályok szerint a jövőben várható veszteségeket le kellett írni - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes sajtóbeszélgetésen az OTP Csoport 2022. január-márciusi eredményeit kommentálva pénteken Budapesten.

A CIG közgyűlése 1,7 milliárd forint osztalékfizetésről döntött

Pénzügyek - 2022-04-19

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. részvényenként 18 forint, összesen 1,7 milliárd forint osztalékot fizet az adózott eredmény és részben az eredménytartalék terhére - közölte a vállalat a közgyűlésén született döntést a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden.

Az ingatlan.com árbevétele tavaly 3,8 milliárd forintra nőtt

Pénzügyek - 2022-04-13

Az ingatlan.com nettó árbevétele 2021-ben, évi 17 százalékos bővüléssel 3,8 milliárd forintra nőtt - közölte az ingatlanhirdetési portál szerdán .

Az MNB 7,5-9,8 százalékra emelte idei inflációs prognózisát

Pénzügyek - 2022-03-22

A jegybank 7,5-9,8 százalékra emelte idei inflációs prognózisát, továbbá csökkentette GDP-várakozását 2,5-4,5 százalékra legfrissebb Inflációs jelentésének kedden közölt főbb számai szerint.

Rekord mértékű működési eredményt ért el a német Audi tavaly

Pénzügyek - 2022-03-17

- Kevesebb kocsit értékesített az Audi tavaly, mint egy évvel korábban, működési eredménye viszont rekordnagyságot ért el.

A német vállalat csütörtökön ismertetett adatai szerint 2021-ben a járművek elektronikájához szükséges számítógépes chipek hiánya ellenére csupán 0,7 százalékkal csökkent az értékesítés, így 1,680 millió Audit értékesítettek az előző évi 1,7 millió után.

MNB: nagyok voltak a különbségek a nyugdíjpénztári hozamok között tavaly

Pénzügyek - 2022-03-11

- Az önkéntes nyugdíjpénztárak mínusz 7 és plusz 26 százalék közötti hozamot értek el tavaly, az átlagos nettó hozam 2,63 százalék volt; a magas infláció mellett ez negatív reálhozamot jelent, míg 10 és 15 éves távon a szektor infláció feletti hozama továbbra is a 2-4 százalékos sávban alakul - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

MNB: kétszeresére nőtt a bankszektor nyeresége 2021-ben

Pénzügyek - 2022-03-07

A bankszektor 2021-ben 820 milliárd forint konszolidált nettó nyereséget ért, több mint kétszeresét az előző évi 385 milliárd forintnak és 126 milliárd forinttal meghaladta a 2019-es összeget is - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján hétfőn közzétett előzetes adatokból.

Az éves összegből a negyedik negyedévi eredmény 178 milliárd forint volt.

A múlt évben összesen 5 hitelintézet volt veszteséges, pontosan a fele az előző évben veszteséges hitelintézetek számának.A tőkearányos jövedelmezőség (RoE) az előző évi 6,4 százalékosról 11,6 százalékosra, az eszközarányos jövedelmezőség (RoA) 0,6 százalékról 1,2 százalékosra javult.

Az előző évekénél számottevően jobb eredményben jelentős szerepet játszott a 17,8 százalékkal magasabb, 1661 milliárd forint nettó kamateredmény és a 12,6 százalékkal nagyobb, 932 milliárd forint díj- és jutalékeredmény. A növekedéshez hozzájárult a hitelállomány 17,0 százalékos és a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírállomány 13,0 százalékos emelkedése.

A működési bevételek 14,1 százalékos növekedésével szemben a költségek 7,9 százalékkal haladták meg az előző évieket.

Míg 2020-ban a korábbi éveknél jóval nagyobb, 399 milliárd forint nettó értékvesztés és céltartalékképzés történt, tavaly ez 61,0 százalékkal kisebb 156 milliárd forint volt. Míg 2020-ban az eredmény 43,6 százalékát vitte el megképzett értékvesztés, addig tavaly ez csak 13,7 százalék volt

Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta Oroszország besorolását a Moody's

Pénzügyek - 2022-03-06

Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta Oroszország besorolását vasárnap a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal a várakozásával indokolta a lépést, hogy az ukrajnai háború miatt elrendelt nyugati szankciók és az ezek nyomán érvénybe léptetett tőkekorlátozások hatással lesznek a külföldre irányuló fizetésekre, köztük az orosz államadósság-szolgálati kötelezettségek törlesztésére is.

A Moody's vasárnap Londonban soron kívül bejelentette, hogy az eddigi "B3"-ról "Ca"-ra rontotta a devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamú orosz államadósság-kötelezettségek osztályzatát, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A Moody's az ukrajnai háború kezdete óta másodszor minősítette le az orosz államadósság-besorolást. A cég csütörtökön megvonta Oroszországtól a befektetési ajánlású szuverén osztályzatot, az addigi "Baa3"-ról egyszerre hat fokozattal "B3"-ra rontva a minősítést, és az új besorolást is további leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alatt tartotta.